Žokej Lukáš Matuský slavil triumf v sedle dvanáctiletého Hegnuse. „Ti lidé, co se točí na Slovensku kolem koní, to určitě sledovali. Nevím, jestli to tam bude mít nějaký ohlas. Snad ano, když tady Slovák vyhrál po tak dlouhé době,“ uvedl Matuský.

Se slovenským žokejem se pro letošní ročník dohodl trenér Radek Holčák. „Když mi zavolal, tak jsem byl potěšený a pořádně nastartovaný. Je to velká zodpovědnost, protože kůň už prokázal dobré výsledky,“ dodal Lukáš Matuský.

Předloni jel v sedle Hegnuse Marek Stromský, s ostříleným žokejem se původně počítalo i pro letošní Velkou. „Marek Stromský podepsal na sezonu smlouvu, podle které přednostně jezdí pro stáj Nýznerov. Pro nás jako pro Holčáky mohl jezdit pouze tehdy, když byl volný,“ vysvětloval Radek Holčák.

Hegnus s Lukášem Matuským zvítězili ve130. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou, která se koná před prázdnými tribunami na pardubickém dostihovém závodišti.
Žokej Matuský: Je to pro maminku do nebe

Nakonec tak došlo ke změně. „Před čtrnácti dny jsem si to ověřoval u pana Zaltoukala, jak je to s Markem. Řekl mi, že Marek jede Strettona, že se tak rozhodl,“ doplnil Holčák, který tak ukázal na Matuského. „Lukáš je moje jezdecká jednička a musí tak sedět na nejlepším koni. Volba pak byla jasná.“

ZKLAMANÝ STROMSKÝ

Zatímco Matuský s Hegnusem 130. ročník ovládli, tak ostřílený Stromský skončil se Strettonem osmý.

„Zklamaný jsem, to nezastírám. Nebyl to ale ten Stretton, kterého znám. Ze začátku jsme šli vepředu, bavilo ho to. Cestu nám zkřížil volný kůň, ale na to se vymlouvat nechci. To nebyl důvod, proč jsme skončili osmí,“ řekl Stromský.

SMUTNÁ ŘEZÁČOVÁ

Naopak svou první Velkou pardubickou absolvovala Veronika Škvařilová-Řezáčová. S All Scaterem, desetiletým hnědákem z malé rodinné stáje na Třebíčsku, se dostali k páté překážce, tam jejich cesta skončila. Třiadvacetiletá jezdkyně vypadla ze sedla. „Bohužel jsme nedojeli moc daleko, zaškobrtli jsme na Irské lavici a já spadla. Jsem z toho smutná nejen já, ale i celý můj tým,“ řekla o pádu Škvařilová-Řezáčová, v historii slavného dostihu teprve osmá žena, jež se postavila na start.

Radost měla alespoň z toho, že úspěšně zvládli obávaný Taxisův příkop, se kterým se popasovali poprvé v životě. „Skok na Taxisu byl skvělý. All Scater mě přes něj přenesl bez větších problémů,“ popsala.

Triumf Evžena

Nedělní program před svým vrcholem nabídl dalších devět dostihů, vítězství v jednom z nich zamířilo do Valů u Přelouče. V Ceně Labe, která je považována za předzkoušku Velké pardubické, dovedl po tuhém boji žokej Jaroslav Myška k výhře šestiletého Evžena. „Byl celkem laxní, Evžen vyžaduje tu diváckou kulisu. Nasekal mi tam hodně chyb, ale jsem rád, že aspoň ve finiši pořádně zabojoval a že jsme vyhráli,“ uvedl Myška.