Závod nese přízvisko Memoriál Jiří Koštíře a je utkáním jezdců na historických mašinách. Nešlo tu o rychlost, nýbrž o dobré zvládnutí silného stroje a o znalost okruhu, jímž se staly ulice Markova, Koněvova a část obchvatu. V takzvané jízdě pravidelnosti se nestane vítězem blesk, nýbrž ten, jenž kola absolvuje v co nejpodobnějších časech. V praxi hodnocení vypadá tak, že sudí vezmou čas prvního kola a poměří ho s některým z následujících, přičemž jezdec dopředu neví, s jakým konkrétně.

Memoriál stejně jako loni přilákal mnoho fanoušků do historických motocyklů. Někteří se rekrutovali přímo z Jičínska, jiní dorazili až ze zahraničí. Přišlo se kouknout také mnoho diváků, avšak bezpečnostní opatření byla přísná a po okruhu nebylo dost legálních míst, které by poskytovaly dobrý výhled. „My jsme z Hradce a trochu teď v Jičíně bloudíme. Kvůli té uzavírce. Ale na motorky je fajn pohled, a tak jsme se tu trochu zdrželi. Doufáme, že budeme mít taky prostor si motorky prohlédnout zblízka, až bude nějaká pauza," řekl Marek Vladislav.

„Původní závod Cena Prachovských skal už byl skoro zapomenut, ale naštěstí se našli lidi, kteří věc oživili," sdělili Tomáš Rosa. Vzpomněl tím na legendární závod, který zavedl jezdce až do zrádných zatáček v Prachovských skalách. Zatímco dnešní trasa měří pouze 3,3 kilometru, tehdy to bývalo více než čtrnáct. Proslulý Prachovák skončil v 70. letech. Na vině byla politická situace a časté nehody na okruhu.

Víkendový závod měl základnu v depu poblíž motorestu v Koněvově ulici. Zde lidé mohli pohovořit s účastníky a podívat se na stroje.

Další snímky přineseme ve fotogaleriích zítra.