Fakta z duelu
SKK Jičín – SKK Vrchlabí 3:5 (3470:3508). Jednotlivá utkání: Drábek – Jiří Vejvara 2:2 (583:615), Kaan – Bartoníček 2:2 (575:564), Bína – Rolf 3:1 (619:569), Louda, Josef Vejvara – Straka 0:4 (525:580), Vik – Říha 0:4 (587:631), Soukup – Hobl 3:1 (581:549).

Jičín se v domácím prostředí představil po třech zápasech na půdě soupeře, ze kterých přivezl dva cenné body a mít více štěstí ve Valašském Meziříčí, kde ztratil zápas o pouhých sedm kuželek, mohl útočit dokonce na postavení v horní polovině tabulky! Vrchlabí naopak hrálo před derby třikrát doma, a to s největšími favority soutěže. Série výborných výkonů znamenala zisk plného počtu šesti bodů, včetně skalpu doposud neporaženého lídra soutěže SKK Rokycany a posun do horní poloviny tabulky!

V sestavě domácích již chyběl Ladislav Beránek, který se domluvil na ukončení svého hostování z Hradce Králové. Za rok služeb v dresu SKK Jičín mu jistě patří poděkování, zejména mladí hráči od něj mohli čerpat cenné zkušenosti. Dle předpokladů dostal důvěru v základní sestavě Pavel Louda, jako nejlepší hráč B týmu, který odehrál opět výborné přebory a v posledním domácím utkání přispěl klíčovou měrou k výhře nad Č. Kostelcem. Základní šestice SKK Vrchlabí nastoupila v osvědčeném a očekávaném složení. Vyrovnané zápasy většinou rozhodují koncovky, ty jsou také z pohledu diváka a hráče nejvíce vidět, případně zvraty ve skóre či fatální výpadky.

V tomto utkání sehrála důležitou úlohu úvodní třicítka, respektive úvodní mimořádná dorážka Jiřího Vejvary. Po prvních patnácti hodech dělily Drábka a Vejvaru pouhé čtyři kuželky, po dalších patnácti hodech v dorážce však již 40! Proti 81 poraženým kuželkám v dorážce snad ani nejde čelit. Po úvodní dráze se hosté z Vrchlabí dostali do vedení o 29 kuželek. V celém zápase se rozdíl nepřehoupl přes 41 kuželek, ale Jičín se zároveň nedokázal přiblížit na méně jak jedenáct kuželek! Ano, takto nepatrné vedení na jedné z nejpadavějších kuželen v republice se hostům dařilo držet po celý zápas, každou další třicítku. Po úvodních soubojích, kde Jiří Vejvara využil znalost zdejších drah k parádnímu výkonu a výhře 615:583 na dobře hrajícím Jirkou Drábkem. Na 1:1 z pohledu Jičína srovnal Pavel Kaan, který výhru 575:564 vydřel v závěrečné dorážce. Jičín ztrácel 21 kuželek. Do prostřední části zápasu většinou kapitáni nenasazují to nejlepší.

V derby je ale vše jinak a tato část utkání nabídla na obou stranách souboje těch nejrespektovanějších „klenotů". Začátek až na Michala Rolfa byl však hodně rozpačitý. Honza Bína se však zkoncentroval a na dalších drahách již nepustil soupeři ani bod a po výhře 619:569 získal druhý bod Jičína i slušnou porci kuželek k dobru. Bohužel Pavel Louda si na vedlejších drahách vybral svůj nejslabší den dosavadní sezóny a ani Josef Vejvara, který možná trochu překvapivě zůstal na lavičce náhradníků, zrovna nezářil. Roman Straka tak snadno (580:525) vyrovnal na 2:2. Rozdíl mezi oběma celky byl před koncovkou 26 kuželek. V závěru mělo papírově větší sílu Vrchlabí, ale hrálo se derby a papírové předpoklady zas tak moc neplatily. Rozhodně k velké radosti domácího publika. Jaroslav Soukup od začátku navýšil náskok na Davida Hobla a již po třech drahách bylo jisté, že má další bod pro Jičín. Lukáš Vik se srdnatě držel skvěle hrajícího Zdeňka Říhy.

První plné předvedli oba borci fantastické (108:111)! Ale Říha hrál excelentně (úvodní šedesátka 332). Třetí bod pro svůj tým měl jistý rovněž po třech drahách. Rozhodly celkově poražené kuželky. V těch si Vrchlabí stále udržovalo náskok mezi 20-35 kuželkami, ať hráči střídali excelentní pasáže s těmi méně výraznými. Kuželna se otřásala v základech při poslední třicítce. Po plných Jičín stáhl rozdíl na pouhých 10 kuželek a nadechoval se k obratu. Dorážka byla však v režii hostí. Utkání SKK Jičín – SKK Vrchlabí se tak stalo cenou kořistí hostí, kteří nakonec zvítězili 5:3 po nejlepším výkonu hostí v tomto průběhu prvoligového ročníku 3508 poražených kuželek. Zdeněk Říha korunoval koncovku nejlepším výkonem zápasu, když porazil výborných 631 kuželek.

Vítězství posunulo Vrchlabí na skvělé čtvrté místo tabulky, Jičín zůstává devátý. Kromě tří šestistovek byla největší ozdobou zápasu divácká kulisa. O tu se starali příznivci obou stran a byla skvělou reklamou na kuželkářský sport. Alespoň jedno vítězství dne a vlastně celé poloviny první ligy zůstane v Jičíně. Tím je suverénně největší divácká návštěva v letošním průběhu 1. KLM., o kterou se doposud dělily zápasy Rokycany – Jihlava a Vrchlabí – Brno. Kuželnu navštívilo na osm desítek příznivců! Fanoušci si to užívali, hlavně i díky tomu, že je jejich hráči do posledních okamžiků na obou stranách drželi střídavě v naději a nejistotě, na hráčích bylo naopak v mnoha momentech vidět, že je přeci jen důležitost zápasu svazuje.

A jaké jsou ohlasy kapitánů, co z jejich pohledu nakonec hlavní měrou rozhodlo o výsledku?
David Hobl, SKK Vrchlabí: „Při pohledu na výsledkovou tabuli je to jasné. Oba naši hráči, kteří žijí a trénují zde v Jičíně, maximálně využili této výhody, a to z mého pohledu toto jinak vyrovnané utkání rozhodlo."

Davide, Jičín se přiblížil 15 hodů před koncem již na 10 kuželek, měl jsi v koncovce obavy o výsledek? „Ani ne, zápas jsme měli dobře rozehraný, stále jsem věřil, že uspějeme."
Tradičně skromně hodnotil své vystoupení nejlepší muž utkání Zdeněk Říha: „Do zápasu jsem nastupoval trochu s obavami, neboť mě v noci nebylo nejlépe a usnul jsem až někdy kolem třetí hodiny. Jsem tak rád, že jsme zde dokázali uspět, je to pro nás hodně cenné vítězství."

Naopak zklamání bylo patrné na všech domácích hráčích. Roman Bureš, kapitán SKK Jičín: „Věděli jsme že síla soupeře bude veliká. Jirka Vejvara a Zdeněk Říha beze zbytku využili znalosti zdejšího prostředí a klíčovou měrou pomohli soupeři k vítězství, ke kterému mu gratuluji."  (jji)