Sestavu definitivně posílil Pavel Kaan (KK Hvězda Trnovany), který si již loni na podzim vyzkoušel dres SKK Jičín a po krátké pauze v Rokytnici nad Jizerou se vrátil i úspěšný junior Jiří Drábek. Tradiční jádro týmu tvoří Jaroslav Soukup, Josef Vejvara, Lukáš Vik, Roman Bureš a především stále se lepšící Jan Bína.

Skvělý vstup do soutěže
A podzimní část se nesla, nutno říci že tomu napomohlo i výhodné vylosování, ve znamení senzační osmizápasové vítězné série! Po těchto osmi kolech se Jičína držela s odstupem dvou bodů pouze rezerva Rokycan, třetí Sadská ztrácela již pět bodů! První prohra přišla na staré saduritové kuželně v Bohušovicích, ale hned následující domácí výhra 6:2 nad Sadskou v novém rekordu kuželny 3567 shozených kuželek upevnila vedoucí postavení týmu. Prohry na půdě favoritů v Táboře a Rokycanech opět srovnaly čelo tabulky.

Poté však tým v klíčových jarních momentech opět ukázal svou sílu. Pro jaro navíc posílil tým Ladislav Beránek, několikanásobný mistr ČR s celkem Náchoda, čímž ještě více vzrostla zdravá konkurence v týmu. Proti silným Trnovanům Jičín opět vylepšil rekord kuželny na 3583! Poté Jičín o 20 kuželek uhájil výhru 5:3 v Duchově proti famózně finišujícím domácím (646+616), doma v posledních hodech otočil na svou stranu duel s Náchodem a v okresním derby v Hořicích silou vůle udržel v koncovce náskok 21 kuželek.

Poté až v samém závěru zachránil doma remízu s Českými Velenicemi, ale Sadská dokonce senzačně prohrála doma s Bohušovicemi. Rozdíl mezi dvěma největšími aspiranty postupu byl tak čtyři kola před koncem již pětibodový! Jičín ale vzápětí po nejslabším výkonu sezóny prohrál 1:7 na Konstruktivě. Sadská nesložila zbraně a závěrem soutěže prošla již bez ztráty bodu, když doslova vstala z mrtvých ve svém domácím utkání s Jičínem a obrátila v závěru skóre z 1:3 na 5:3 ve svůj prospěch.

Rozhodl až samotný závěr
Rázem byl rozdíl mezi oběma soky pouhý bod! Jičín však před plným hledištěm obě závěrečná domácí utkání zvládl s naprostou jistotou a mohly tak propuknout oslavy postupu! V sezóně 1996/97 na půdě Českých Budějovic jičínští poslední krok nezvládli, nyní proti Táboru ano.

Jičín si tak podruhé v historii zahraje nejvyšší kuželkářskou soutěž. Poslední a jediný ročník mezi elitou se datuje do sezóny 1958/59! Věřme tedy, že tentokráte se první ligu podrží udržet déle. Bude to však obrovsky těžké.

Mezi klíčové faktory úspěchu patří letošní vyrovnanost týmu s minimem individuálních výpadků. Za tím stojí získané sebevědomí a zkušenosti z předchozích ligových sezón a dokonalé využití domácích drah. Přestože kuželna patří mezi nejpadavější v republice, opět pro ní z pohledu domácích hráčů platí známé „můj dům – můj hrad". Ten zůstal letos nedobit!

Velmi kvalitní výkony Jana Bíny
Po celou sezónu se pak navíc tým mohl spolehnout na špičkové výkony dorosteneckého reprezentanta Honzy Bíny, který se stal nejúspěšnějším jednotlivcem ligy dle získaných bodů, když zvítězil v devatenácti z dvaadvaceti duelů, ke kterým nastoupil. Druhá příčka mu pak patří v pořadí dle průměru, kde dosáhl na vynikajících 587,8 kuželky na utkání. Tradiční opory A týmu mužů SKK Jičín Jaroslava Soukupa, který měl vynikající sezónu, Josefa Vejvaru, Lukáše Vika, Romana Bureše, skvěle doplnili Jiří Drábek po návratu z Rokytnice a individuálních úspěších na mistrovstvích kraje i republiky mezi juniory, daleko sebevědomější a jistější. Dále Pavel Kaan, který po loňském půlročním hostování přešel do Jičína na přestup z KK Hvězda Trnovany, výborně do týmu zapadl, získal opět obrovskou chuť a touhu po úspěchu, která se odrazila i ve vynikajících výkonech.

Pro jaro navíc posílil tým Ladislav Beránek, několikanásobný mistr ČR s celkem Náchoda, díky němuž přibyly do vypjatých situací obrovské zkušenosti. To a mnohem více byl ten správně namíchaný postupový koktejl.   

Mistrovství ČR seniorů v Jičíně již o víkendu

Jičín – Dlouhodobě vynikající připravenost kuželny Sportovního kuželkářského klubu Jičín ocenila udělením pořadatelství mistrovství České Republiky v kuželkách seniorů Česká kuželkářská asociace. Jičín tak bude pořádat republikový šampionát jedné z kategorií již potřetí v řadě! Hrát se bude v sobotu 25. a neděli 26. dubna vždy od 8 hodin. Soutěží se o dva tituly: o titul mistra ČR na 2×120 hodů (kombinace) a o titul mistra ČR na 120 hodů. V sobotní kvalifikaci startuje 48 hráčů v disciplíně 120 hodů přes čtyři dráhy.

Domácí příznivci mají v ohni horké želízko v podobě Martina Mazáčka, který si zajistil účast výborným výkonem 608 bodů a třetí příčkou v semifinálovém turnaji mistrovství ČR ve Vrchlabí. Hořický Ivan Vondráček (619) pak dokonce díky vítězství v tomto semifinále. Oba hráči se představí v sobotu již v úvodní čtveřici od 8 hodin! Občerstvení zajištěno.    Jiří Kapucián