Nejen o tom hovořila pro Deník krajská radní TÁŇA ŠORMOVÁ (na snímku), která je odpovědná za oblast školství, kam sport v Královéhradeckém kraji kompetenčně náleží.

Fanoušci sice se zájmem sledovali hokejisty na MS, fotbalisty na ME, jsou nedočkaví směrem k OH v Riu, ale možná váhají, kam za sportem 
v Královéhradeckém kraji?
Věřím, že neváhají. Tradičními akcemi léta jsou Volejbalová Dřevěnice, Žacléřská 70 MTB či Mezinárodní rychnovský šachový festival. Chceme podpořit nový trend tuzemských aktivních dovolených, spojení sportu, památek a kultury. Akce typu Město na kolech, Chlumecké volejbalové léto nebo Rock Point Horská výzva významně přispívají v zapojení široké veřejnosti do sportovních aktivit. Kraj chce podporovat a podporuje organizované i neorganizované sportovce. Pod záštitou rady kraje se každoročně uskutečňují tradiční významné sportovní akce jako například Krkonošská 70, 300 zatáček G. Havla či GP Hradec.

V současné době jsou přeplněné školky i školy, jak reagují na zvýšené počty dětí sportovní kluby a TJ?
Kluby a TJ jsou v kraji aktivní, jsme celkově sportovní kraj. Díky horám a podhůří jsou sportovci tradičně úspěšní i v zimních sportech. Vždyť na zimních hrách v Soči 2014 reprezentovalo náš kraj několik sportovců s kořeny z našeho regionu. Vzpomeňme třeba Andreu Zemanovou, Karolínu Grohovou, Kryštofa Krýzla nebo Evu Vrabcovou Nývltovou. Největším úspěchem bylo zlato Evy Samkové z Vrchlabí. Víme, že ve sportu chybí peníze. Jsme proto pyšní, že se nám v kraji podařilo navýšit granty na podporu sportovních klubů, ale i dalších sportovních aktivit. Celková podpora oblasti sportu dosáhla v roce 2015 více než 23 mil. korun a došlo tak k navýšení oproti roku 2010 o téměř 13 mil. Kraj má propracovaný dotační systém s nejširším portfoliem dotačních programů ze všech 14 krajů ČR.

Sport bez působení cvičitelů a trenérů si lze jen těžko představit, že?
To jednoznačně. Velmi si vážíme jejich práce a považujeme je za základní prvky masového sportování, proto v roce 2014 kraj inicioval vznik projektu Zlatá koruna KH kraje, v němž jsou oceňováni dobrovolníci pracující s dětmi a mládeží. Cítíme trend úbytku dobrovolníků, vnímáme, že jsou nedostatečně společensky ohodnoceni. Panuje mínění, že to „funguje samo", ale ono to tak není.

Jak se povedlo v poslední době posunout kvalitu sportovních zařízení v kraji? Jaký je skutečný stav v této oblasti?
To je asi největší bolest. Na obnovu, údržbu a budování nových zařízení bychom potřebovali podstatně větší částku, než kterou jako kraj můžeme uvolnit. Přiznám, že chybí i ucelený přehled o sportovištích, jejich stavu, využití, vlastnictví, vybavení a dalších potřebách. Novelizace Zákona o podpoře sportu má přinést evidenci sportovišť a provázel jí i příslib posílení financí. Snad to tak bude a slib bude splněn. Kraj bude mít zájem si zmapovat sportoviště na svém území. Ale abych si jenom nestěžovala, podařilo se dobudovat školní hřiště u gymnázia v Rychnově, pěkné hřiště vyrostlo u průmyslovky v Jičíně, připravuje se projekt na nové hřiště u gymnázia v Dobrušce.

Hovoří se o Ministerstvu sportu, co od takové instituce očekáváte?
O tom hovoří především předseda ČUS pan Jansta, který si uvědomuje, že sport ani přes svůj celospolečenský význam není na úrovni kultury, dopravy, školství, zdraví a jiných oblastí, ale je v druhé až třetí vlně priorit. Tato absence souvisí s celkovými podmínkami pro jeho rozvoj. Na úrovni Královéhradeckého kraje však byla podpora sportu nastavena dobře, máme na úřadě dobrý tým. Myslím, že to oceňuje i sportovní prostředí.

Komu budete na OH v Riu nejvíce fandit?
Jsem zvědavá na atlety, veslaře či plavce. Věřím našim střelcům a judistům z Hradce. Také mě zajímá maratonkyně Eva Vrabcová- Nývltová z Trutnova, která se stala historicky pátým českým sportovcem, jenž se probojoval na letní i zimní olympiádu. Už jen nominovat se na hry je obrovský úspěch, zhodnocení dlouhodobé práce a také motivace sportovců i lidí kolem. Udělali jsme v poslední době v kraji hodně pro to, aby byli sportovci z Královéhradecka v roce 2018 na zimních hrách, anebo za čtyři roky na OH v Tokiu.