Spolu s domácími se na tatami představili vítěz prvoligového ročníku 2016 Judoclub Plzeň, dále TJ Sokol Mohelnice a SJ Litoměřice, tedy celky, které se v extraligovém ročníku 2016 umístily na sestupových příčkách.

Extraligová soutěž je oproti prvoligové soutěži upravena počtem startujících v týmu. Nestartují v něm borci hmotnostních kategorií do 60 kg a do 100 kg, a tak tým namísto tradičních sedmi startujících čítá pouhých pěti závodníků. Domácí borci byli citelně oslabeni v hmotnostní kategorii do 66 kg, když pro zranění nemohl startovat Tomáš Vaníček (v ligovém ročníku 2016 nepoznal hořkost porážky) a pro účast juniorského reprezentačního výběru na soustředění v Japonsku nestartoval ani hostující Tomáš Binhak. Domácí celek byl na poslední chvíli posílen o bývalého juniorského reprezentanta Michala Tománka v kategorii do 66 kg a Matěje Sedmidubského v kategorii do 73 kg (oba hostující z USK Praha).

Dále se v jičínském celku představili do 81 kg Michal Vaníček, do 90 kg Petr Matějka a v kategorii nad 90 kg Miloš Steklý, Tomáš Knotek a Matyáš Rejchrt. V kategorii do 73 kg byl připraven naskočit v případě potřeby Josef Hruša.

TJ Sokol Mohelnice – SKP Judo Jičín 2:3. V utkáních zvítězili Sedmidubský, M. Vaníček a Steklý, dále nastoupili Tománek a Matějka.
Celek Sokola Mohelnice byl složen výhradně z borců USK Praha. V úvodu dramatického utkání bylo cenné zejména vítězství Sedmidubského nad juniorským reprezentantem Černým. M. Vaníček zvítězil nad bývalým reprezentantem Veselým krásnou technikou seoi nage a za stavu 2:2 rozhodl o vítězství domácího celku přesvědčivě Miloš Steklý.

SJ Litoměřice – SKP Judo Jičín 3:2. V utkáních vyhráli Tománek a Matějka, dále nastoupili Sedmidubský, Vaníček a Knotek.

Utkání začalo pro domácí celek překvapivým vítězstvím Tománka nad juniorským reprezentantem Buriánkem. Poté si slabší chvilku vybrali M. Sedmidubský a M. Vaníček. Matěj „upadl" papírově slabšímu soupeři. Michal se v samotném závěru utkání, kdy doslova „visel" ve vzduchu trest za pasivní způsob boje pro Pokorného, nechal zaskočit soupeřovým kontrachvatem a podlehl mnohonásobnému mistru ČR před časovým limitem.

Poté přesvědčivě zvítězil Matějka nad bývalým reprezentantem Lorencem a za stavu 2:2 nastoupil proti o 30 kg těžšímu soupeři Tomáš Knotek. Tomášovi se nepodařilo soupeře překvapit a v boji podlehl.

V této chvíli se vidina postupu do extraligy citelně vzdalovala, neboť domácí čekal v posledním utkání vítěz ligového ročníku 2016 Judoclub Plzeň, kterého Jičínští v podzimní části ani jednou nedokázali porazit.

Judoclub Plzeň – SKP Judo Jičín 2:3. V utkáních zvítězili Sedmidubský, Vaníček a Rejchrt, dále nastoupili Tománek a Matějka.
Dle očekávání bodovali Sedmidubský a Vaníček. Solidní výkon podal i Matějka, který do poslední chvíle vzdoroval favorizovanému Dědečkovi, ale zvítězit nedokázal. Za stavu 2:2 nastoupil za domácí celek junior Matyáš Rejchrt proti plzeňskému Knápkovi, kterého ještě nikdy nedokázal porazit. V dramatickém utkání měl blíže k vítězství domácí Rejchrt, který byl v závěru utkání aktivnější a bylo jen otázkou času, kdy bude jeho soupeř napomínán za pasivní způsob boje. Utkání však zcela nečekaně rozhodla smolná chvilka plzeňského borce, který deset sekund před koncem utkání vzdal pro svalové zranění.

V tento moment nastala kuriózní situace, když tři celky v baráži získali po dvou vítězstvích a rozhodovaly tak pomocné body. V těchto měli shodný počet bodů celky SJ Litoměřice a SKP Judo Jičín. V extraligovém ročníku 2017 se tak neobjeví celek TJ Sokola Mohelnice, který měl pomocných bodů z těchto tří týmů nejméně. O vítězství SJ Litoměřice v barážovém kole rozhodl vzájemný zápas s domácím celkem, ve kterém byli litoměřičtí borci úspěšnější.
Pořadí barážového kola: 1. SJ Litoměřice – 4, 8/800, 2. SKP Judo Jičín – 4, 8/800, 3. TJ Sokol Mohelnice – 4, 8/413, 4. Judoclub Plzeň – 0, 6/51.

V ligovém ročníku 2016 patřili k největším oporám bratři Vaníčkové, junior Tomáš Binhak, Petr Matějka a Miloš Steklý. Solidními výkony se prezentovali Matyáš Rejchrt, Josef Hruša, Jakub Zachoval a Tomáš Knotek.

Domácím judistům se tak po dvanácti letech podařil návrat do nejvyšší domácí klubové soutěže.    (ml)