MMA Team Jičín po dohodě s trenéry a nelehké přípravě vyslal do nelítostných fightů celkem devět svých svěřenců.

Začínali nováčkové
Hned úvodem se otevřela kategorie 65 kg amatéři, do které byl nasazen Matěj Bajer. Diváci sledovali velice vyrovnaný zápas a často jej potleskem hodnotili v Matějův prospěch. Matěj vcelku dobře odolával zkušenějšímu borci z Penta Gymu a nedovolil mu zaútočit, ani zvítězit technikou. O celkovém výsledku musel nakonec rozhodnout hlavní sudí, který se trochu nečekaně přiklonil k protivníkovi.

Pro Matěje prohra na lepší aktivitu soupeře. Jako další nováček se představil Vasil Plesuk, který zápas kontroloval úspěšnou obranou a nepustil soupeře k ničemu zásadnímu. Celý zápas se odvíjel poměrně vyrovnaně a do poslední chvíle nebylo zřejmé, kdo si odnese výhru. Rozhodčí pro větší aktivitu vyhlásili soupeře a Vasil tak odcházel se zaslouženou prohrou.

Kategorie – 65 kg profi taktéž přivítala Ladislava Dudka. Los přidělil hned v prvním zápase zkušenějšího borce z Penta Gymu. Zápas se z počátku odvíjel spíše strategicky a oba borci vyčkávali na vzájemnou chybu. Láďa se několikrát snažil o dobře nadrilovaný poraz, ale soupeř vždy včas kontroval. V průběhu zápasu Láďa lehce zaváhal a nestačil včas reagovat na dobře nasazené škrcení a z prvního zápasu si odnesl prohru. Druhý zápas probíhal obdobně. Hned z počátku se Láďovi podařil již zmíněný poraz, dostal soupeře na zem a ihned se přemístil na silnější pozici tzv. side, ze které se bleskurychle vyhoupl na tzv. mounth. Soupeř reagoval a oba se opět objevili v základní pozici guard. Z této pozice opět těžil soupeř a Láďa s ním prohrál na techniku triangl. Nakonec z této váhové kategorie odnáší pro MMA Team bronz.

Dostáváme se k další kategorii amatérů – 70 kg. Jičín zastupuje Vašek Janeček. Los mu přidělil mnohem zkušenějšího borce. Značná nervozita z prvního zápasu přispěla k prohře na dobře nasazené škrcení.

Vojta Machek nastupoval do váhové kategorie – 75 kg amatéři. Sledovat Vojtu bylo pro všechny velkým překvapením. Vojta, který se poprvé objevil na zápasišti, hned v úvodu předvedl spousty krásných nástupů do technik a porazů. Rozhodčí bodovali dobře nasazené páky na lokty a ramena. Oba zápasy měly obdobný scénář, Vojta odešel vítězně na převahu a dostal se do semifinále. Tam vstoupil s veškerou bojovností, kterou jen mohl posbírat, velice vyrovnaný zápas byl nakonec vítězstvím pro soupeře, který Vojtu doškrtil.

David Morávek – 80 kg amatéři. Soupeř začal čistým double leg porazem a získal pozici guard. David na nic nečekal a okamžitě se pustil do útoku technikou armbar (páka na ruku). Soupeř se bránil a pokoušel se získat lepší pozici side, David vše dobře četl a soupeře do ničeho nepouštěl. Diváci chvíli sledovali souboj o páky na nohy. Rozhodčí se k výsledku přikláněli pro soupeřovo vítězství a David si odnášel první prohru. Chuť Davidovi spravil druhý zápas, který nepodcenil a šel si hned o začátku pro vítězství. V průběhu nasadil krásné škrcení v podobě techniky gilotina. V boji na zemi se opět bojovalo o páky nohy. David z této skupiny odešel s vydřenou bronzovou medailí.

Váhová kategorie + 95 kg amatéři byla opět krásnou podívanou. Jičínský zápasník Ondřej Samko si vybral ke konfrontaci domácího borce. Zápas byl tak vyrovnaný a náročný pro oba fightery, že rozhodčí byli nuceni prodlužovat a znovu se pokusit zvolit vítěze. Byli jsme svědky několika krásných technik a porazů. Rozhodčí se shodli a aktivnějšího domácího borce poslali do dalšího kola. Zmíněná kategorie byla startem i pro Karla Janečka, který lehké zkušenosti nabral již na turnaji v Jičíně.

Ihned v začátku zápasu své zkušenosti prokázal a soupeře krásným porazem dostal na zem a získal výhodnější pozici. Soupeř se v průběhu zápasu snažil o páku na nohu, ale opět zkušenosti napomáhají k tomu, aby Karel vše vytušil a z nepříjemné situace se tak vyprostil. Opět přišel nekompromisní poraz a následně útok na soupeřovo rameno, který byl zakončen pákou a přinesl našemu fighterovi vítězství. Pro lichý počet zápasníků došlo k situaci, kdy v boji o bronz los svedl naše borce dohromady. Oba fighteři se s tím rychle vyrovnali a předvedli diváckému oku lahodící, nádherný exhibiční zápas. Karel Janeček odvezl domů bronz.


Vydřené zlato


Očekávaná profi kategorie – 95 kg přivítala nám již dobře známého Michala Popeláka. Zde se opět potvrdilo, že Michal po neustálé přípravě je ve skvělé kondici a jeho zkušenosti v každém zápase byly jasně vidět. Hned v prvním představení nastupoval velice aktivně a soupeře strhl na zem. Pouhé dvě minuty stačily k tomu, aby si Michal kontrolovaně přešel na pozici side, ze které následovala pozice mount. Soupeř se ještě na poslední chvíli přetočil, čehož Michal využil a doškrtil ho technikou anakonda. Druhý zápas byl plný opatrnosti, jelikož oba borci vzájemně znali svůj styl. Michal technicky svedl soupeře na zem a získal opět výhodnější pozici. Přišel útok na protivníkovo rameno technikou kimura, kterou soupeř stihl kontrovat.

Michal v celku hravě přešel na jinou pro soupeře nepříjemnou pozici a ukončil zápas škrcením v limitu dvou minut. Nastal souboj o zlato. Michalovým soupeřem se stal Marek Pilař z Pretoryan Gymu. Překvapivě se do sebe oba zakousli a od začátku bylo vidět, že nikdo nechce o cenný kov přijít. Protivník se poměrně rychle hýbal a Michal musel včas na vše reagovat. Zde již skončily diskuse a spekulace o vítězi a musela rozhodnout dobře načasovaná a promyšlená technika. Michal nenechal nic náhodě a tvrdým porazem si šel za svým. Soupeř se stihl přetočit na břicho, čehož Michal využil ve svůj prospěch, zamkl soupeře nohami kolem břicha a opět nasadil nekompromisní anakondu (škrcení). Michal zaslouženě získal zlato a posunul MMA Team Jičín v podvědomí zápasníků a sportovců opět o stupínek výše. ⋌(dop)