Na toto mistrovství se mohou plavci nominovat svými zaplavanými výkony od června do konce listopadu na oficiálních závodech. Na mistrovství je pak přijato 18 nejlepších mladších a starších dorostenců v každé disciplíně a 24 nejlepších zaplavaných výkonů v každé disciplíně bez rozdílu věku v kategorii open.

V Plzni se sešla velká konkurence o čemž svědčilo 95 přihlášených plaveckých oddílů a startovalo zde přes 500 závodníků. Zcela zaplněné hlediště plzeňského bazénu vytvořilo bouřlivou atmosféru, která byla doplněna sledováním přímých přenosů na velkoplošné obrazovce z finálových bojů českých reprezentantů na Mistrovství světa v plavání, které probíhalo ve stejnou dobu v Číně.

Konkurence v těchto kategorií je velmi silná, takže pro jičínské závodníky byl už samotný postup na mistrovství ČR brán jako velký úspěch! Na tento mítink se povedlo kvalifikacemi probojovat hned třem jičínským mladším dorostencům Pavlíně Smolíkové, Matěji Vikovi, Martinu Janouškovi a věkem ještě staršímu žákovi Mikuláši Coganovi, kteří plavou v tréninkové skupině Michala Řeháčka.

Výsledky mladších dorostenců jsou cennější i z důvodu, že 18 nejlepších postupujících dorostenců je bráno ve spojené kategorii s o rok staršími vrstevníky a i přesto se jim podařilo prosadit. V Plzni si všichni mohli vyzkoušet jaké to je ve „velkém“ plavání, když jsou na programu ráno rozplavby a potom odpoledne následuje finálový blok, kam postupovalo ze všech závodníků pouze deset nejlepších v ČR!

Skvělou formu si přivezla do Plzně Pavlína Smolíková, které se dokonce povedlo v závodě na 100m motýlek v krásném osobním rekordu postoupit z rozplaveb do odpoledního finále, kde po neskutečném výkonu posunula na této trati znovu svůj osobní rekord téměř o další vteřinu a skončila na úžasném 7. místě. V dalším motýlkovém závodě na trati 200m skončila na 10. místě a v závodě na 50m motýl z toho bylo nakonec 14. místo jen 0,5 vteřiny od dalšího finále. Pavlína nakonec startovala i v závodě na 50 a 100m kraul, kde zlepšila své osobní maxima a skončila na 20. místě. Jako „ve snu“ se musel cítit Matěj Vik, který postoupil na mistrovství „z posledního“ postupového 18. místa na trati 50 kraul a po odplavání dopolední rozplaveb, kde po skvělém výkonu si doplaval pro svůj nový osobní rekord. Po následném vyhodnocení výsledků mu hlasatel oznámil, že postoupil do odpoledního finále, kde nakonec obsadil krásné 10. místo! Matěj se také představil na trati 100 kraul, kde rovněž předvedl dobrou formu a překonal svůj dosavadní osobní rekord na této trati. Třetí jičínský dorostenec Martin Janoušek se představil na trati 50m prsa, kde jen těsně zaostal za svým osobním rekordem a bylo z toho umístění na 24. místě. Mikuláši Coganovi se dokonce povedlo svými zaplavanými výkony postoupit na čtyři závody, ale jelikož je věkem stále starší žák musel soutěžit pouze s muži, takže i když nakonec „skončil v druhé části“ startovního pole, šlo spíše o sbírání cenných zkušeností na další velké závody.

Jičínští plavci jmenovitě Matěj Vik, Martin Janoušek, Štěpán Mikule a Mikuláš Cogan v Plzni přihlásili štafetu na 4x 50m kraul v kategorii Open, tedy bez rozdílu věku a skončili v tomto závodě na 13. místě v ČR.

Všem výše jmenovaným plavcům děkujeme za skvělé výsledky, kde si všichni jmenovaní dokázali, že usilovným tréninkem lze konkurovat i nejlepším plavcům v ČR. Gratulujeme za předvedené výkony v jednotlivých disciplínách a přejeme jim další vylepšení svých časů, hodně dalších pěkných výsledků v další sezoně 2019 a zasloužený odpočinek po náročné sezoně.   (DeJič)

Ilustrační foto
Chyba gólmana znamenala výhru Jičína na Dukle