První úspěch mezi českou elitou přišel ve druhém kole! Kuželkáři SKK Jičín A se po úvodním krásném boji s Valašským Meziříčím, ale s koncovkou bez bodového zisku, tentokrát utkali znovu na domácí kuželně, když přivítali přední český celek, mnohonásobného medailistu z nejvyšší soutěže posledních let Slavoj Praha.

Ohlédnutí za utkáním

Zkušení hosté byli favoritem zápasu, ale domácí odhodlaný tým doufal v první bodový zisk mezi v nejvyšší soutěži. Jičín výrazně zamíchal se sestavou. Pavel Kann se přesunul z konce na úvod sestavy, Lukáše Vika v základní sestavě vystřídal Jiří Drábek a důvěru do koncovky dostal s Jaroslavem Soukupem také Josef Vejvara.

Úplný úvod vyšel o trochu lépe domácím, když po dvou drahách vedl Pavel Kaan 2:0 nad doposud velmi nevýrazným Davidem Kudějem a Jan Bína se díky skvělé hře držel nejlepšího hráče ligy posledních let Zdeňka Gartuse. Bohužel i přes výborných 312 poražených kuželek prohrával o šest kuželek 0:2! Jičín měl v celkovém součtu k dobru čtrnáct kuželek. Dokonalé zmrtvýchvstání však předvedl na dalších drahách (312) Kuděj a v poslední dorážce dokázal otočit duel s Kaanem na svou stranu. Gartus pokračoval ve skvělé hře a v nejkvalitnějším duelu zdolal Jana Bínu (634:607). Po úvodní třetině zápasu se Slavoj Praha bohužel ujal vedení 2:0 s náskokem 48 kuželek. V prostřední části to byl boj o každou kuželku. Ladislav Beránek (571:555) získal další bod pro domácí již po třech drahách, hostům nepomohlo ani střídání.

Naopak Jiří Drábek svůj duel získal až v naprosté koncovce, a to díky výtečné závěrečné dorážce (63:44). Jeho výhra 575:561 nad Stanislavem Březinou však domácí vrátila do hry o body. Za stavu 2:2 přesto stále ztráceli osmnáct kuželek. Koncovka duelu byla strhující.

Fantastický vstup do ní předvedl skvěle namotivovaný a soustředěný Josef Vejvara nejlepší drahou celého utkání (173)! Bohužel ale Jaroslav Soukup proti kuželkářské legendě Antonu Stašákovi ztratil a hosté tak stále hlídali svůj mírný náskok. Na další dráze však již Soukup zabral, naopak hostující Evžen Valtr se trápil a toho za mohutného povzbuzování využili domácí k obratu. Šedesát hodů před koncem měli k dobru 18 kuželek a třicet hodů před závěrem již 32! Vejvara dovedl svůj duel v nejlepším domácím výkonu k výhře 612:539 a v euforickém závěru nakonec o dvě kuželky strhl výhru nad Stašákem pro sebe i Soukup a navýšil tak konečné skóre na 6:2 pro SKK Jičín. Přestože některé pasáže ze strany domácích ještě rozhodně nebyly bez chyb, hráči si dokázali, že jsou schopni svádět s předními českými celky nejen vyrovnané souboje, ale dotáhnout je i do vítězného konce. Toto je hodně cenné zjištění před cestou do Jihlavy, kde se po dvoutýdenní ligové přestávce střetnou 10. října oba nováčci nejvyšší soutěže.