V Turecku spěje ME juniorů do finiše. Česká republika si zahraje po porážce s Ruskem 30:38 a Polskem 29:30 o 13. – 16. místo. V týmu byli hodně vidět zástupci jičínského klubu brankář David Machalický, v poli potom Tomáš Babák, Jan Vocásek, Jiří Drbohlav a Tomáš Zeman.

Výběr trenérské dvojice Babák – Mičola vyrazil do Rakouska na vrcholnou akci sezony. Tým si jede především pro zkušenosti, ale poslední přípravné zápasy ukázaly, že je schopen hrát vyrovnané duely i se špičkovými evropskými družstvy. Letos nově utvářený tým, který má za sebou pouze přípravný turnaj v Polsku, úspěšnou kvalifikaci na šampionát a další čtyři duely na soustředění v Jablonci nad Nisou, čekají v základní skupině Eura Bělorusové, domácí Rakušané a favorité skupiny B, Norové.

„Měli jsme před odjezdem v Břvích krátký tréninkový kemp, ve kterém nám šlo zejména o naladění na tu správnou notu. Z taktického hlediska jsme se zaměřili především na hru proti obraně jedna – dva – tři, kterou praktikují Bělorusové, náš čtvrteční soupeř" prozradil trenér Petr Babák.

K ambicím českého celku nechce trenér Babák příliš hovořit, připomíná ale, že na turnaji nebude slabých soupeřů a nepostoupila na něj řada států, které mají v této kategorii již ostřílené kolektivy (např. Rusko, Polsko nebo Maďarsko) – ostatně i naším celkem v kvalifikaci vyřazení Slováci za sebou měli více než 40 utkání!

„Nechceme v žádném případě, aby to působilo alibisticky, ale pro tyhle kluky jsou klíčové zkušenosti, které získají. Odehrají sedm zápasů, které budou pro řadu z nich nejdůležitější v dosavadní kariéře a nesporně mohou napomoci jejich dalšímu hernímu růstu," dodal kouč dorostenců a šéftrenér jičínského klubu Petr Babák.

V nominaci je z jičínských dorostenců Dominik Čurda, náhradníky potom Tomáš Kolc, Tomáš Tomeš a Jan Havelka. Včera hrála Česká republiky s Běloruskem (16), dnes ji čeká Norsko (16) a v neděli Rakousko (20).