Tento tradiční mezinárodní etapový závod v minulosti vyhráli současné hvězdy silničního pelotonu, jako Peter Sagan nebo Berhard Eisel.


Silná konkurence


I letos se sešla silná mezinárodní konkurence v podobě reprezentací Dánska, Slovenska, Rakouska, Slovinska a Maďarska. Spolu s dalšími závodníky to nakonec znamenalo 110 účastníků z 8 zemí. Na ty čekaly čtyři náročné etapy, které absolvovali ve třech závodních dnech.

Hned první etapa prověřila dokonale celý peloton. Celkem 79 km, rychlostní průměr blížící se 40 km/hod. a čtyři vrchařské prémie s pověstným kopcem Hatrínkov rozdrobily peloton do malých skupin. Už v první etapě se ukázali jako velice silní reprezentanti Dánska a Slovenska, kteří nakonec získali i etapové vítězství pro Davida Zverka.

Další závodní den byly na pořadu hned dvě etapy. Ráno kratší okruhový závod, který pro sebe získal v hromadném dojezdu Slovinec Manuel Bedenik. Odpolední královská etepa o délce 75 km zavedla cyklisty opět do kopců v okolí Jevíčka. Jelo se ostře již od startu. Po čtyřech vrchařských a jedné rychlostní prémii se jako první do cíle dostal dánský reprezentant Magnus Klaris.

Závěrečná časovka na 15 km potvrdila převahu zahraničních závodníků, vyhrál Slovinec Jerkič v rychlostní průměru téměř 45 km/hod.

Závodu se zúčastnila i kompletní česká špička, již se etapový závod započítával do bodování v Českém poháru. Jičínský závodník Lukáš Kunt (Remerx Merida team Kolín) si jako „prvoročák" v této věkové kategorii počínal velice zkušeně a zejména v dlouhých kopcích ukázal svou sílu.

V závěrečné časovce potvrdil celkově dvaadvacáté . místo, mezi českými závodníky pak obsadil vynikající pátou příčku, Jiří Šorm byl klasifikován jako 48..

Výsledky: 1. David Zverko 5:04:15 hod., 2. Magnus Klaris 5:05:15, 3. Tobias Kogsted 5:06:40,…22 Lukáš Kunt 5:14:06, 48. Jiří Šorm 5:26:18. ⋌(jk)