Hosté nastupovali do zápasu s cílem navázat na nedělní výborné představení a jednobodový zisk ve Frýdku-Místku a vítězstvím si zajistit postup do čtvrtfinále druhé nejprestižnější házenkářské soutěže.

Handball KP Brno – HBC Ronal Jičín 16:25 (8:9). První minuty přinesly velmi opatrnou házenou. Oba celky nedokázaly překonat slušně fungující obranu soupeře, v brance se prezentovali solidními zákroky domácí Bavlnka a hostující Machalický. Jako první se ve čtvrté minutě trefil domácí Weintritt, poté převzali iniciativu Jičínští. Čtyřgólová šňůra a stav 1:4 byly logickým vyústěním dění na hřišti. Jičínští házenkáři pokračovali ve slušném výkonu. Obrana pracovala s tradiční agresivitou, domácí se prosazovali jen velmi těžko.

V těchto fázích střetnutí se ale štěstí od Jičínských odvrátilo. Čtyři nastřelené tyče v krátkém sledu, zblokované střely Brněnských, po kterých se míče zmocnili domácí a jednoduše skórovali, přinesly opětovné srovnání – 5:5. To však jičínské házenkáře nerozhodilo, pokračovali v nastoleném trendu, nenechali se zastrašit některými zákroky Brněnských a znovu si vytvořili mírný náskok. V poslední minutě úvodního dějství domácí pouze snižovali na 8:9. Po změně stran byl k vidění podobný obrázek.

Házenkáři Jičína lépe kombinovali, dostávali se do dobrých střeleckých pozic zejména z křídelních prostorů, ovšem v zakončení se jim tolik nevedlo. I proto nebylo o osudu utkání stále rozhodnuto, ve třinácté minutě svítil na ukazateli stav 13:15 ve prospěch hostí. Na konci druhé desetiminutovky druhé části hry přišlo definitivní rozuzlení. Jičínští těžili ze skvělé defenzivní činnosti, na kterou nedokázali házenkáři domácího KP nalézat recept. Ve svém galapředstavení pokračoval brankář Machalický, jenž mimo jiné vychytal i zkušeného pivota Dostalíka. Spoluhráči oplatili svému gólmanovi výtečnou podporu navýšením náskoku. Jičínští zlepšili pohyb, lépe kombinovali a hlavně proměňovali vypracované příležitosti.

Úsek hry mezi 14. – 20. minutou druhé půle vyhráli 5:0 a odskočili na nadějných 13:20. V závěrečné desetiminutovce si již hosté vybudovaný náskok hlídali. Příležitost dostali všichni hráči, kteří nejen že vedení udrželi, ale v posledních minutách ještě navýšili na konečných 16:25.

Házenkáři jičínského Ronalu tak pokračovali ve zlepšených výkonech a díky vysoké výhře z brněnské palubovky postoupili do čtvrtfinále Českého poháru. Základem úspěchu byl vynikající brankář Machalický a téměř bezchybná obrana hostí. Spolehlivá defenzivní osa Bareš, Rychna, Groh fungovala opět precizně, velký kus práce odvedli při plnění obranných úkolů také Drbohlav a Zeman. O kombinaci v útoku se starali aktivní Loskot a Zeman, střelbou z dálky se prosazoval šestigólový Šulc, na pivotu výborně operoval Drbohlav, rovněž autor šesti branek. Stabilní formu si udržel Král, také ostatní hráči bojovali a měli svůj podíl na konečné výhře.

Jičínský celek zaslouží za solidní vystoupení podpořené velkou bojovností a touhou zvítězit pochvalu. Hráči se navíc nenechali vyprovokovat některými fauly bez míče ze strany domácích a udrželi nervy na uzdě. Odměnou jim byl zasloužený postup do další fáze Českého poháru.

Fakta: Rozhodčí: Hanák, Pavlíček. Sedmičky: 1/1 – 1/1. Vyloučení: 5 – 3, ČK: 0 – 0. Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Kurial – Drbohlav 6, Šulc 6/1, Král 5, Krahulec 3, Bareš, Loskot, Zeman, Kolc a Čurda po 1, Skopal, Rychna, Kubík, Groh. Sled branek: 1:0, 1:4, 5:5, 6:8, 8:9, 9:11, 10:13, 13:15, 13:20, 14:21, 16:22, 16:25. Diváci: 182.   (hbc)