Mistrovské tituly nejprve sbíraly žákovské týmy, později celky dorostenecké a v uplynulé sezóně 2012/2013 zkompletovali sbírku extraligoví muži. Nejen o historickém milníku jičínské házené jsme si s prezidentem povídali.

Skončil rok 2013, jenž se díky mistrovskému titulu mužů navždy zapíše do historie jičínské házené zlatým písmem, jak s odstupem téměř sedmi měsíců tento úspěch hodnotíte?
Jednoznačně se jedná o historický úspěch, jehož cenu a hodnotu doceníme mnohem víc až v budoucnu. Jedná se o výsledek dlouhodobé koncepční práce všech trenérů a funkcionářů klubu, každý z nich má na mistrovském titulu svůj podíl. Chtěl bych zdůraznit, že mistrovský titul vnímáme jako úspěch nejen jičínské házené, ale celého sportu Královéhradeckého kraje. Vždyť podle dostupných informací se z kolektivního triumfu v nejvyšší republikové soutěži radovali naposledy fotbalisté Hradce Králové v roce 1960.

Co považujete za nejdůležitější moment, který nasměroval jičínský celek k jarní famózní jízdě a zisku titulu mistra České republiky?
Velmi důležitým se ukázal vstup do jarních bojů, kdy jsme zvítězili na palubovce předchozího mistra ze Zubří vysoko 28:20. V sestavě se po zranění objevili Zeman a Vocásek, sebevědomí týmu výrazně narostlo, hráči začali myslet nejprve na medaili, s přibývajícími výhrami až na samotný titul.

Oslavy byly asi hodně bouřlivé, co se vám vybaví jako první, když se vysloví datum 12. května 2013?
Jako první se mi asi vybaví úplně zaplněná jičínská hala a velkoplošná obrazovka s dalšími příznivci před sportovním areálem. V samotném utkání úžasná atmosféra a vynikající výkon našich hráčů, kteří měli utkání pevně v moci. Vybaví se mi i poměrně stručný, ale jasný proslov Martina Lepieše. Ten ke svým mladším spoluhráčům poznamenal něco ve smyslu, že medaile je úspěch, ale historie si bude pamatovat pouze vítěze.

Pojďme k právě probíhající sezóně 2013/2014, co jste od vašeho celku z pozice obhájců titulu očekával a jak se z vašeho pohledu daří ambice naplňovat?
Po odchodu Tomáše Babáka byl stanoven základní cíl, postoupit do první šestky týmů, které budou bojovat o medaile. Očekávání fanoušků jsou možná větší, někteří si automaticky myslí, že umístění mimo medailové příčky je velký neúspěch. Je nutné si ale uvědomit, že jsme stále amatérský klub, nemáme prostředky, abychom případné odchody či zranění našich nejlepších hráčů (v současnosti Jana Vocáska) kompenzovali nákupem zkušených hotových hráčů. Navíc všichni hráči mají svá zaměstnání případně studují a to samozřejmě ovlivňuje jejich tréninkové možnosti. Proto považuji aktuální třetí příčku za úspěch.

Samostatnou kapitolou byla účast v EHF Cupu, co vám jako klubu tato účast přinesla, případně vzala?
Samotnou účast jsme velmi dlouho a pečlivě zvažovali. Přeci jen finanční náročnost startu v evropských pohárech je velmi vysoká. Nechtěli jsme tedy učinit neuvážený krok, který by ohrozil chod klubu a zejména mládežnických celků. Nakonec se ale všichni funkcionáři postarali o to, že se nám prostředky na účast podařilo nashromáždit, za což jim patří velké poděkování. Samotná účast a především konfrontace s dánským Skjernem nám všem dala obrovské zkušenosti a ukázala, jak velký rozdíl je mezi amatérskou a profesionální házenou. Každopádně nás tato zkušenost po všech stránkách obrovsky obohatila.

Extraliga má nyní několikatýdenní pauzu mimo jiné vyplněnou ledovým evropským šampionátem mužů v Dánsku. V širším kádru reprezentace se objevili hned tři odchovanci Jičína, co soudíte o šancích Ondřeje Šulce, Ladislava Bryknera a Tomáše Babáka zahrát si na vrcholné akci starého kontinentu?
Myslím, že za všechny jičínské trenéry a „bafuňáře" mohu říci, že jsme nesmírně hrdí na to, že se i v těchto podmínkách podařilo vychovat hráče, kteří šíří jméno klubu ve vyspělé házenkářské Evropě. Osobně se domnívám, že největší šanci má Tomáš Babák, ale samozřejmě účast na šampionátu přeju všem.

Jičínská házená, to není pouze extraligový celek, jak jste spokojen s fungováním dalších týmů, včetně mládežnických složek?
V první řadě bych chtěl poděkovat všem trenérům a funkcionářům, kteří obětují svůj volný čas ve prospěch jičínské házené. Samozřejmě, vše se nedaří realizovat podle našich představ. Na jedné straně se do trenérské činnosti mládežnických kategorií zapojili aktivní hráči extraligového týmu, což je do budoucna velká devíza. Na straně druhé bychom trenérsky potřebovali doplnit dorostenecké kategorie. Radost nám nedělá ani tréninková účast hráčů prvoligové rezervy mužů, která je však z velké části zapříčiněna jejich studijními a pracovními povinnostmi.

V lednu vás čeká pořádání v pořadí již desátého házenkářského plesu, co můžete návštěvníkům nabídnout?
Nadcházející jubilejní ročník se uskuteční v sobotu 25. ledna od 19 hodin v jičínském kulturním domě na Husově třídě. Protože s průběhem předešlých ročníků jsme spokojeni, nechystáme žádné velké změny. Nabídnout můžeme tradičně bohatou tombolu s tím, že každý los je výherní. K poslechu a tanci zahraje, stejně jako na minulém plese, skupina Retro Five, příznivci pěnivého moku se mohou těšit na Svijanský Máz. Těšíme se tedy na hojnou účast a pro zájemce mám informaci, že lístky si mohou od začátku ledna zakoupit na sekretariátu HBC Jičín.

Jaké další aktivity v průběhu první poloviny letošního roku chystáte?
Nejaktuálnější aktivitou je školení trenérů licence C pro adepty trenérského řemesla z Jičína a okolních klubů, kterého se po organizační a lektorské stránce pevně chopil sportovní ředitel klubu Petr Babák. V zimních měsících nás dále čeká pořadatelství turnajů mládežnických kategorií, přičemž zejména turnaj mladších žáků Continental Cup a minižákovský Memoriál Václava Síče si již vybudovaly velkou tradici. Kromě zahájení jarních bojů o mistrovské body nás na přelomu května a června čeká tradiční Setkání sponzorů a přátel jičínské házené a Dětský den s Continentalem.

Nedílnou součástí jičínské házenkářské rodiny jsou bezpochyby sponzoři a partneři klubu, stejně tak skvělí fanoušci. Co byste jim, ale samozřejmě i hráčům a „bafuňářům" popřál do nového roku 2014?
Všem bych chtěl v první řadě poděkovat za podporu a přízeň, kterou nám v historickém roce 2013 věnovali. Do nového roku 2014 bych jim především popřál pevné zdraví, rodinnou pohodu, osobní a pracovní úspěchy. Sponzorům a partnerům samozřejmě přeji, ať se jim daří v jejich podnikatelských a obchodních aktivitách, fanouškům co nejvíce radosti a spokojenosti z výsledků jičínské házené. Hráčům přeji, ať se jim vyhýbají zranění a mají na své straně i nadále sportovní štěstí, které je pro úspěch tolik potřebné. Funkcionářům klubu potom i nadále velkou chuť, elán a houževnatost, s jakou pomáhají naplňovat sny hráčů, trenérů, fanoušků, ale i své.    (hbc)