Také letos to, zejména před samotnými závody, neměl jednoduché. Nepovedená první polovina sezóny, kde se aspoň blýskl druhou pozicí na domácí půdě v Nové Pace, se přehoupla do druhé části právě ve Francii. A Fejfar jel opět s „Pavlínkou“, tedy dvojkovou fábií, z níž musel po novopackém závodě na kontrolu motor, který nedával plný a očekávaný výkon.

Francouzské závody se již druhým rokem řadí vedle Nové Paky a italské Maggiory k těm nejpočetnějším a také letos tomu nebylo jinak. Ke startu v divizích Super Buggy a Buggy 1600 se přihlásilo mnoho domácích jezdců, kteří srovnání s evropskou špičkou berou jako prestiž.

Druhý trénink v kategorii Touring Autocross lužanský jezdec vyhrál, ale celkově byl po tréninku třetí. První jízdu dokončil jako třetí, druhou a třetí pak na druhé pozici vždy za Martinem Samohýlem. Startovní rošt pro finále pak vybíral jako třetí. Nejlépe odstartoval Aleš Fučík následovaný právě Václavem Fejfarem.

Při předjíždění o celé kolo se vedoucí jezdec dostal do kolize s Adriaanem Boelem a tím zabrzdil i Fejfara. Pořadí se pak už do cíle nezměnilo. Za nimi protnul cílovou pásku Výborný. Václav Fejfar tak obsadil po sedmadvacáté stříbrnou příčku v závodech ME. Celkově vede mistrovství Evropy s velkým náskokem právě Fučík, druhý je Samohýl a třetí Boele. Fejfar se posunul (neabsolvoval dva závody) na sedmou příčku. „S výsledkem jsem spokojený, auto fungovalo po celý víkend bez problémů.

Trochu jsme na finále prokaučovali pneumatiky. Začalo pršet, trať byla měkčí a měli jsme místo „michelinek“ nasadit „hrabalky“, zhodnotil francouzskou misi Václav Fejfar.

V divizi Junior Buggy nechyběli ani dva zástupci Jičínska – Hartman a Novotný. Zvítězil však Grencis, třetí dojel Adam Prokop a čtvrtý Filip Hartman. Po pěti závodech vede Grencis před Furazshkinem a Ovcharovem. Jakub Novotný je pátý, Filip Hartman osmý. Hodně se očekávalo od českých zástupců v Buggy 1600. Nejvíce z nich se dařilo stříbrnému Petru Nikodémovi, šestý dokončil závody Milan Vaněk. Celkově vede Němec Laubach před Nikodémem, Vaňkem a Nosálkem.

Mezi hodně početným startovním polem Super Buggy si vedl nejlépe Grencis před Tafanim a Stubbem. Velice kvalitní páté místo v silné konkurenci obsadil jediný český zástupce ve finále Jakub Kubíček. Celkově stále vede Bernd Stubbe před vítězným Grencisem a Tafanim. Sedmá pozice patří Kubíčkovi a devátá Bartošovi, který měl ve Francii technické problémy. Seriál mistrovství Evropy bude pokračovat šestým závodem v Přerově.

(pv)