Již zítra je čeká další extraligový duel, ve kterém nastoupí na palubovce pražské Dukly. Tu dokázali v letošní sezoně už dvakrát porazit. Házenkáři Jičína mají za sebou zimní přípravu na zbylé zápasy v základní části. „Posledních čtrnáct dní se už věnujeme obraně, útoku a taktickým věcem,“ říká trenér Jičína Petr Mašát.

Jeho svěřenci mají se soupeřem v tomto ročníku bilanci 2:0. „Jedeme se tam samozřejmě poprat o co nejlepší výsledek. Bodový zisk by byl pro nás zlatý. Víme, že nás nečeká nic jednoduchého. Dukla si také na podzim prošla menší krizí nebo nepříjemnějším obdobím a má co napravovat. Samozřejmě bodovat proti Dukle potřetí po sobě by bylo super,“ má jasno kouč a vyjádřil se k nové posile v týmu Pražanů, kterou je Chorvat Marko Cingel, 211 cm vysoký házenkář. „Já jsem ho viděl v minulém přátelském utkání, když Dukla hrála s holandským týmem. Byl hlavně v obraně, párkrát v útoku. Už jeho postavou bude posilou do obrany, jeho výška je na českou extraligu extrémní. Bude záležet na Dukle, jak ho zapracuje a jak ho využije.“

Někteří jičínští hráči léčili v průběhu přípravy šrámy. „Když opomenu drobnější šrámy, tak je dlouhodobě mimo Jirka Vítek a z pracovních důvodů nemůžeme počítat s Čurdou,“ řekl Mašát. Do hry by ale měl zasáhnout Ondřej Šulc. „Měl dvě zranění během podzimu, svalové problémy mu omezily trénink. Představoval bych si ho v lepší kondici, ale k dispozici bude.“

POSILA DUKLY

Pražané do jarní části soutěže vstoupí se zajímavou posilou. V zimní přestávce se jim podařilo přivábit chorvatskou posilu Marko Cingela. Zatím udivuje hlavně svými fyzickými parametry 211 cm/120 kg. Balkánský obr se do Dukly dostal přes angažmá v Itálii a Německu, kde hrál naposledy čtvrtou bundesligu. V Ruzyni věří, že jim v jarní části pomůže k medaili. „Určitě to bude nejvyšší hráč extraligy. Nevypadá špatně, ale musí se týmem víc sehrát a sžít. Přišel začátkem roku a není zvyklý na styl našeho tréninku. Musí se ještě rozkoukat a něco naučit. Do play-off by se mu to mělo podařit. Budeme ho podle situace nasazovat do obrany a jako pivot je schopný vybíhat do rychlých protiútoků. Soupeři budou mít s jeho bráněním potíže,“ sdělil asistent trenéra Jiří Kotrč. V rámci přípravy na jarní část sezony vyjeli jeho svěřenci na kvalitně obsazený turnaj ve slovenské Šale.

„Kromě domácího celku jsme změřili síly s aktuálně druhým týmem polské ligy Górnikem Zabrze a maďarským Balatonfüredi KSE. Vraceli jsme se s bilancí dvou proher a jednoho vítězství. Vystřídala se tam celá sestava a turnaj byl pro nás užitečnou konfrontací,“ pokračoval Kotrč. Jako generálka na extraligu Dukle posloužilo utkání v Hostivici, kde přivítali bundesligový TV Hüttenberg. „Prověřili nás až moc. Prohra o deset gólů se může zdát krutá, ale hráli jsme bez reprezentantů Jakuba Svitáka a Dieudonného Mubenzema, kteří v té době byli na Euru v Chorvatsku. Nyní už jsou v pohodě zpátky a mají velkou chuť do hry. Bohužel máme i zraněné. Mimo jsou Jakub Kastner a Honza Syřínek,“ konstatoval asistent. A jak si Pražané věří na zápas s Jičínem? „Body potřebujeme. Nechceme klesnout ze čtvrté pozice,“ dodal Kotrč.