Silná konkurence
Do krajské metropole se sjelo 480 plavců z 35 klubů České republiky, nechyběl ani jeden slovenský. O silné konkurenci závodníků na Velké ceně svědčí i kvalitní obsazení všech disciplín a účast jak seniorských, tak i juniorských reprezentantů České republiky. V bazénu se představila plejáda českých hvězd v čele s dvojnásobnou mistryní Evropy Petrou Chocovou! Dorazily i stříbrná medailistka z ME v Chartres Aneta Pechancová (Trutnov) a její oddílová kolegyně Martina Elhenická, která se šampionátu ve Francii také zúčastnila. Nechyběli ani členové bronzové štafety na čtyřikrát 50 metrů polohový závod Tomáš Plevko a Petr Bartůněk.

Této Velké ceny se zúčastnili i jičínští plavci, kteří navázali na úspěchy z minulého měsíce na 50 m bazénu v Hradci Králové, (Klára Šimánová, 2. místo 100 motýl, M. Mašek, 3. místo 100 prsa). Nejúspěšnější závodnicí Delfínu Jičín na Velké ceně byla Klára Šimánová, která zvítězila na trati 100 motýl a ve stejné disciplíně na poloviční trati skončila třetí.

Špatně si nevedli ani ostatní jičínští plavci Barbora Šimánová, Karolina Vojtková, Lukáš Adámek, Filip Voltr a Daniel Rodr, kteří se ve svých disciplínách vešli ve velké konkurenci do první respektive druhé desítky závodníků. Nutno podotknout, že tito plavci závodili ve své kategorii z důvodu velkého počtu závodníků s o rok staršími vrstevníky.

Příjemným překvapením byl výkon nejmladších jičínských plavců, kteří si „odbyli" svoji premiéru na padesátimetrovém bazénu na takto velkých závodech, kde si mohli poměřit síly s nejlepšími plavci ve své kategorii a vedli si rovněž skvěle. Jičínský klub reprezentovali Pavlína Smolíková (7. místo 50 znak, 10. místo 100 volný způsob), Brian Koňušin (9. místo 50 motýl, 17. místo 50 volný způsob), Štěpán Mikule (8. místo 50 znak, 11. místo 100 volný způsob). Za zmínku stojí, že tyto výkony zaplavali ve svých osobních rekordech a přispěli tak i bodově do hodnocení družstev.

V soutěži družstev O putovní pohár Velké ceny Ústí nad Labem, kde se všechny disciplíny bodují podle výsledků od 1. do 8. místa obsadili jičínští plavci v obrovské konkurenci oddílů z celé republiky krásné 22. místo mezi 35 přihlášenými oddíly. Toto umístění v soutěži družstev je o to více cennější, že za Delfín Jičín startovalo pouze 8 plavců, včetně těch nejmladších! ⋌(sm)