V této kategorii deseti a jedenáctiletých žáků je tato soutěž ta nejvyšší, kterou mohou na podzim absolvovat a mnohdy je označována jako „neoficiální" mistrovství republiky této věkové kategorie.

Na takové soutěži startují pouze žáci, kteří si postup museli vybojovat v jednotlivých krajských kolech v Čechách a na Moravě v měsíci listopadu. Po těchto kvalifikacích bylo na Zimní pohár přijato pouze čtyřicet nejlepších zaplavaných výkonů ze všech krajských kol a to v disciplínách 50 a 100 m a pouze 20 nejlepších výkonů na tratích 200 a 400 m.

Spolu s Letními poháry České republiky je to pro tyto mladé sportovce nejdůležitější plavecká událost roku. Na poháry ČR se sjíždějí vždy jen ti nejlepší plavci a v letošním roce to platilo dvojnásob! Do Plzně bylo přihlášeno neuvěřitelných 75 plaveckých oddílů z republiky a startovalo zde přes 400 mladých závodníků. V takto velké konkurenci je jakékoliv umístění do 20. místa skvělý výsledek!

Na tento mítink se kvalifikacemi podařilo probojovat hned šesti závodníkům Delfínu Jičín, kteří dosáhli velmi pěkných výsledků a zažili atmosféru, ta byla srovnatelná s podobnými vrcholnými plaveckými soutěžemi v České republice. Na úvod zazněla státní hymna, která zklidnila desetileté neposedy a zcela jistě dojaté diváky z úplně zaplněné tribuny. Tyto závody byly dokonce přenášeny přímým on-line přenosem na internetu!

Město Jičín a plavecký oddíl v Plzni reprezentovali z desetiletých žáků Pavlína Smolíková, která dosáhla nejlepšího výsledku z jičínských závodníků, a to na trati na 200 m polohový závod, kde obsadila krásné 9. místo dále pak (13. místo 100 m motýl, 16. místo 50 m motýl), Matyáš Kubín obsadil 14. místo (100 m motýl) a 16. místo (100 m prsa), Jakub Podhajský 16. místo (50 m prsa) a 24. místo (100 m prsa), Štěpán Mikule získal 25. místo (50 kraul) a 33. místo (100 m znak), Brian Koňušin obsadil 22. místo (100 m motýl) a 31. místo (50 m znak).

Z jedenáctiletých žáků se povedlo kvalifikovat pouze Dominice Brádlové, která obsadila na trati 50 m motýl 23. místo a 24. místo potom na 100 m znak. Za zmínku stojí fakt, že všichni uvedení plavali v Plzni „na hranici svých možností" a podali maximální výkony, o čemž svědčí i to, že v každém závodě co absolvovali, překonali všichni své dosavadní osobní rekordy!

Štafeta chlapců 4x50 m polohový závod ve složení Mikule (kraul), Podhajský (prsa), Koňušin (znak), Kubín (motýl) skončila na krásném 6. místě v Čechách! Jak moc silná konkurence v Plzni byla ukázala druhý den i štafeta na 4x50 m volný způsob, kde startovali chlapci ve stejném složení a i když ve velkém a urputném boji zaplavali na každém absolvovaném úseku svůj osobní rekord a vyhráli rozplavbu, stačilo to „pouze" na sedmé místo v Čechách!
Všichni jičínští plavci svými časy sice skončili v první polovině startovního pole, ale mohou být hrdi na to, že i z tak malého oddílu konkurují těm nejlepším v České republice ve své věkové kategorii!

Teď už odpočinkovým tempem doplaveme do konce roku a všem plavcům přejeme zasloužený odpočinek a mnoho stejných úspěchů i v roce 2014! Další velké poděkování patří rodičům i trenérům, kteří každý svým dílem a tréninkem zúročili skvělou a úspěšnou plaveckou sezónu. ⋌(rs)