Lípa rozkvetla do stříbrné barvy… V přírodě to možné sice není, nicméně v šachovém „sadu" ano. Obec mezi Hradcem Králové a Hořicemi je proslulá královskou hrou. Na 23. ročníku Czech Open ji šachy opět proslavily. Přitom kromě výkonu vlastních hráčů posílá děkovné dopisy do Jičína a pražského klubu Oáza.

V turnaji čtyřčlenných družstev se ŠK Lípa díky finiši a' la Usain Bolt vyšplhal na druhé místo republikového šampionátu, čímž mu náleží stříbrná medaile. Přitom považte: do soutěže vstupoval až coby dvacátý sedmý nasazený! Mistrovský titul obhájila turnovská Zikuda. Ta měla ve hře dvě želízka, když béčko dlouho drželo krok s vedoucím Dněprem. Před závěrečným, sedmým kolem měly oba týmy stejně bodů, ovšem přímou bitvu o celkové vítězství zvládla lépe ukrajinská družina a rezerva spadla mimo republikové stupně vítězů. Tam se vyhoupl Pankrác.

Všechno ale mohlo být na medailových pozicích úplně jinak. Do poslední chvíle nebylo nic jasného. Šanci na třetí místo měly Polabiny i Třebíč B. Pardubický tým vedl 2:1 nad východočeským rivalem z Jičína a v případě remízy v závěrečném střetu by bral bronz. Jenže Novotný prohrál s Jüptnerem… Ve stejné situaci se nacházel Třebíč B. Za stavu 1,5:1,5 stál ve vyhrané pozici, ale Bubeníček neudržel výhodu  a prohrál se Strakou z pražské Oázy.

Pro úplnost celkové třetí místo si odnesl ruský Jamal. Turnajová trojka vstoupila do soutěže jako rezavý stroj. Prošla však důkladnou renovací a do cíle vtrhl nablýskaný „závoďák".

Océ Open – konečné pořadí: 1. Dněpr (Ukrajina) 13 b., 2. Zikuda Turnov A 12 b., 3. Jamal (Rusko) 11 b. (21,5 pom. b.), 4. ŠK Lípa A 11 b. (19,5 b.), 5. TJ Pankrác 11 b. (19 b.), 6. Turnov B 11 b. (18,5 b.), 7. ŠK Polabiny A, 8. Oáza Praha oba 11 b. (18 b.), 9. Caissa Třebíč B 10. ŠK AD Jičín oba 11 b. (17 b).

Konečné pořadí MČR: 1. Turnov A (první nasazený), 2. Lípa (27.), 3. Pankrác (13.).

Finále také očekávají obě soutěže na ME juniorských družstev. Po pěti odehraných kolech se v dívčí kategorii drží české béčko na dosah medailových příček. Muselo sice skousnout prohru od favorizovaných Rusek, nicméně neodešlo s nulou. Jana Zpěváková nepřestává udivovat ve výkonech, když remizovala s Marinou Barajevovou. Čeští chlapci se výhrou nad Ruskem, zastupovaným Jamalem, dostali na pátou příčku.

MEJ chlapců – pořadí po 5. kole: 1. Polsko 10 b., 2. Maďarsko 9 b., 3. Německo A 7 b., , …, 5. ČR 4 b., 10. Říčany 0 b.

MEJ dívek: 1. Rusko 8, 2. Maďarsko 7 b., 3. Polsko 6, 4. ČR B 5 b., 7. ČR A 3 body.