Helsinky jsou klidným městem s různorodou architekturou se spoustou parků a soch. Návštěvníkům se tak dostává velmi příjemného uvítání.
Ve Finsku poprvé

Od 12. do 18. července letošního roku se Helsinky staly místem, kde se konala 15. Světová gymnaestráda pod záštitou Mezinárodní gymnastické federace (FIG).

Ve Finsku se tento ročník konal poprvé a zúčastnilo se ho přibližně 25 000 cvičenců z 52 zemí světa. Světová gymnaestráda je nesoutěžní gymnastická akce pořádaná každé čtyři roky.

S počtem aktivních účastníků různých věkových kategorií, rasy, náboženství, kultury i sociálního postavení je tato akce kolosální událostí ve světě gymnastiky.

V průběhu sedmi dnů nabídla gymnaestráda stovky hodin gymnastického cvičení v pódiových skladbách, při hromadných vystoupeních a při ukázkách národního odpoledne či národního večera zúčastněných zemí.

Po dlouhé přestávce, způsobené minulým režimem, se zúčastnili cvičenci československé výpravy 9. Světové gymnaestrády v Amsterdamu v roce 1991.
Další tyto akce, kterých se již účastnila Česká republika, proběhly v roce 1995 v Berlíně, v roce 1999 v Göteborgu, v roce 2003 v Lisabonu, v roce 2007 v Dornbirnu a v roce 2011 v Lausanne.

Na 15. Světové gymnaestrádě v Helsinkách vystoupilo z České republiky na 820 cvičenců z České obce sokolské (ČOS), České asociace sportu pro všechny (ČASPV), České asociace univerzitního sportu (ČAUS) a České gymnastické federace (ČGF).

V pódiových skladbách se představili cvičenci ČOS ve skladbě s názvem ,,Winter dream" (Zimní sen) a ve skladbě s názvem ,,Vivat academica" cvičenci ČAUS. V hromadných skladbách na stadionu Sonera předvedli členové ČASPV ve třech vystoupeních svojí skladbu s názvem ,,Wonderfull world" (Nádherný svět) a členové ČOS skladbu ,,Generations together" (Generace spolu).

Na národním odpoledni se Česká republika prezentovala programem s názvem ,,Proč bychom se netěšili", který byl spojen s videoprojekcí. Zde vystoupili cvičenci ČOS, ČASPV, ČAUS a ČGF.

Při závěrečném ceremoniálu konaném na olympijském stadionu byla předána pomyslná štafeta státu, který bude pořádat za čtyři roky další gymnaestrádu.

Světové gymnaestrády v Helsinkách se zúčastnili členové ČASPV Královéhradeckého kraje ze Smiřic, Hradce Králové, Hořic v Podkrkonoší, Nové Paky, Vrchlabí, České Skalice a Nového Města nad Metují.

Cvičenci na severu Evropy prožili náročný, ale krásný týden. Setkali se s přátelským přijetím Finů a celkově úžasnou atmosférou. Již teď se těší na 16. světovou gymnaestrádu, která se bude konat v roce 2019 v rakouském Dornbirnu.    (jtn)