Díky spolupráci měst se dvě základní skupiny začínaly hrát v Českém Brodě a dvě v Sadské. Následně pak postupové zápasy z vrchu tabulky v Českém Brodě a ostatní zápasy v Sadské. Jičínu pro tento turnaj postačila pouze českobrodská palubovka.
Jičínský tým mladších minižaček vedli trenéři David Streubel, Petr Všetečka a Tereza Mikulová.

Hráčské složení: Ema Folprechtová, Tereza Ježková, Tereza Flaxová, Barbora Záhorová, Jana Riegerová, Ema Dobiášovská, Barbora Budínská, Jessica Nechanická, Charlotte Velichová, Kateřina Tauchmanová, Lucie Všetečková, Nikola Chmelíková, Bára Hlaváčková, Adéla Folprechtová, Adéla Stindlová a Denisa Ježková.

Národní finále
Celkové pořadí: 1. Hradec Králové, 2. Strakonice, 3. BSK Continental TJ Jičín, 4. Žabiny Brno, 5. Sparta Praha, 6. Sadská, 7. USK Praha, 8. Chomutov, 9. DbaK Plzeň, 10. Prostějov, 11. Ostrava, 12. Český Brod.

Ze skupiny tento tým odcházel neporažený. V prvním zápase děvčata překvapila soupeře Žabiny Brno.
Během pěti prvních minut zápasu si tým urval náskok, který pak držel až ke konečnému výsledku 63:49. Druhým soupeřem Jičína byly hráčky DBaK Plzeň. Opět se nejednalo o jednoznačný průběh. Holky bojovným výkonem pomalu přebíraly kontrolu nad zápasem na svou stranu a nakonec z toho byla výhra o dvacet bodů, 68:48.

Čtvrtfinálovým soupeřem byl celek z Chomutova, který ve své skupině obsadil druhé místo za USK Praha. Dlouhou dobu se Jičínu nedařilo vytvořit si větší bodový náskok, avšak druhý poločas se odehrál pod jeho taktovkou. Konečný výsledek 82:63 pro Jičín znamenal postup mezi čtyři nejlepší týmy Národního finále 2016!

Díky turnajovému klíči čekal Jičín v semifinále tým Sokola Hradec Králové, největší suverén dosavadního průběhu Národního finále. Na výsledek 42:125 bylo potřeba co nejdříve zapomenout, protože Jičín čekal souboj o bronzovou medaili!

O třetí místo vyzval jičínské mladší minižákyně opět tým Žabiny Brno, který děvčata na turnaji již jednou porazila. Tentokrát už se ale bohužel nedalo těžit z momentu překvapení, a proto byl před nimi opravdu těžký zápas!

Bojovnost a větší chuť, kterou si v předzápasovém rozhovoru s moderátorem přál trenér, byla na jičínské straně. Únava zapomenuta. Hráčky si zkrátka nepřipustily, že by mohly být bramborové a medaile se pomalu, ale jistě přibližovala. Vedení bylo chvílemi až o patnáct bodů, nakonec družstvo vyhrálo 61:54.

BSK Continental TJ Jičín tedy skončil na třetím místě v ČR a pro mladší minižákyně to znamenalo zisk bronzu.
Trenér Jičína David Streubel hodnotil celý turnaj pozitivně. „Chtěl bych poděkovat všem hráčkám za krásný víkend, který jsem si s nimi moc užil a myslím, že mohu mluvit i za oba asistenty.

Takový úspěch holkám přeji a je to především jejich zásluha!
Udělaly obrovskou radost nejen mně. Tým bojoval o každý míč, klíčové hráčky se dobře zapojily do kolektivní hry a jsem rád, že některé zápasy ukázaly, že tento tým má i přes krásný výsledek ještě rezervy do budoucích let. Zkrátka věřím, že tento tým a všechny jeho hráčky neřekly tímto třetím místem poslední slovo."

Bronzové medaile děvčata převzala z rukou reprezentantky Kateřiny Elhotové. Do týmu ALL-STARS Národního finále mladších minižákyň 2016 byla zvolena jičínská Jessica Nechanická.

Hráčkami jednotlivých zápasů byly Charlotte Velichová, Jessica Nechanická, Tereza Flaxová, Lucie Všetečková a Ema Folprechtová.
Do Českého Brodu přijelo jičínský tým podpořit opravdu mnoho fanoušků. Za parádní atmosféru je třeba jim moc poděkovat.
Více k jednotlivým utkáním můžete najít na webu www.basketjicin.cz.   (tm, re)