Ke kontrolnímu startu bylo pozváno 12+12 juniorek a juniorů. V Blansku se hrálo hlavně kvůli vybavení kuželny. Před dvěma lety se v Brně konalo MS a technologie z tohoto mistrovství skončila právě na dvou tuzemských kuželnách v Blansku a Třebíči.

Letošní mistrovství světa bude opět sehráno na technologii firmy Funk, a proto chtěli trenéři závěrečný kontrolní start uspořádat na drahách, které budou co možná nejpodobnější těm, na kterých se bude mistrovství konat. Všem reprezentačním trenérům se již rodí podoba nominace. Některá místa jsou již obsazena, ale stále ještě zbývají volná, která budou přidělena na základě výsledků v posledních ligových kolech a mistrovství ČR jednotlivců.

Příznivce jičínských kuželek může těšit, že přechod mezi juniory skvěle zvládl Jan Bína (na snímku), který letos získává zkušenosti v nejvyšší soutěži mužů a jeho výkonnost dále roste. Na vrcholné akce reprezentace či mistrovství ČR se umí dobře připravit, namotivovat a soustředit.

O jeho nominaci již není pochyb. V Blansku byl jednoznačně nejlepším hráčem ze všech účastníků. Hlavně jeho vstup do úvodní stodvacítky, kdy shodil na 30 hodů 195 kuželek, byl impozantní. A jelikož k tomu přidal i všechny další dráhy nad hranicí 150 poražených kuželek, znamenalo to vůbec nejvyšší nához soustředění – 662 kuželek! Poté přidal 619 (144,173,154,148) a 602 poražených kuželek. Během těchto 360 hodů zaznamenal jediný újezd! Opravdu skvělá bilance.

Mezi juniorkami má nominaci jistou Natálie Topičová, která však ještě letos, stejně jako Nikola Portyšová, spadá věkově do kategorii dorostenek. Topičová kraluje Českému poháru, výborně hraje i v lize. O místo v sestavě bude ještě bojovat Nikola Portyšová.

Ta měla loni senzační jaro a věřme, že výhra na krajském mistrovství ji opět nakopne k boji o nominaci. Na kontrolním startu vybojovala pěkné páté místo a v součtu tří startů 1671 dokonce o dvě kuželky překonala Topičovou. Nejvíce se jí dařilo, tak jako většině, v úvodním náhozu, kdy měli všichni aktéři ještě spoustu sil. Zde dokázala nahrát parádních 580 kuželek (139, 153, 151, 137).    (jji, re)