Vždyť před dvěma lety v maďarském Zalaegerszegu skončili naši dorostenečtí reprezentanti bez zisku medaile na sedmém místě v hodnocení národů. Nejlepším individuálním výsledkem byla šestá příčka. Klíčovou roli na reprezentačních úspěších pak má duo SKK Jičín Nikola Portyšová a Jan Bína, kteří se podíleli na zisku hned tří kovů a ve všech případech v nových českých rekordech!

Ocenění Jana Bíny.Pojďme si ještě jednou zrekapitulovat klíčové okamžiky mistrovství z pohledu jičínských barev. V týmové soutěži dívek roli „dotahováka" přisoudil trenér Nikole Portyšové, která se svého úkolu nezalekla. Od počátku nasadila ostré tempo a své soupeřky drtila.

Samotný závěr byl napínavý, ale Nikola udržela nervy na uzdě a výkonem 600 poražených kuželek zajistila pro naše děvčata zlatou medaili a mistrovský titul v novém českém rekordu 2321!

Mezi chlapci trenér Petr Dobeš svěřil druhý post našemu nejzkušenějšímu hráči Janu Bínovi. Záměr se podařil, Honza sice šestistovku těsně nepokořil, ale chyběly mu k tomu jen čtyři kuželky – náš prapor stále vlál vysoko. Tento příjemný stav platil i po našem třetím hráči, kterým byl hořický Dominik Ruml. V rozhodujících chvílích si vypomohl „hodovkami" a po posledním hodu mu na displeji svítilo výborných 594. Josef Brtník v koncovce tíhu zodpovědnosti ustál a jeho výkon 573 znamenal nakonec pro tým bronz v novém českém rekordu 2368! V poslední rundě si k mistrovskému titulu v novém světovém rekordu 2483 (jediný, který při MS dorostu padl) dokráčeli Chorvaté. Po dvou dnech bylo rozhodnuto, že se žádný z našich reprezentantů nebude vracet domů bez medaile. Medailová žeň však neměla ještě skončit.

Po týmových soutěžích se pokračovalo tandemy a sprinty. V tandemech dívek prošla Nikola Portyšová s Natálií Topičovou do čtvrtfinále, kde narazili na favorizované domácí duo. V závěru první dráhy daly Němkám šanci na zisk setového bodu, ty toho využily a nastartovaly tak svojí cestu k mistrovskému titulu.

Jan Bína s oceněním ze Speichersdorfu.Mezi chlapci trenér nasadil papírově nejsilnější pár Mojmír Holec a Honza Bína. Ti však bohužel svoji pouť pavoukem soutěže ukončili na samém počátku, když v úvodním kole nestačili na Francouze, kteří nakonec vybojovali bronzové medaile.

Mistrovství světa gradovalo čtvrtý den finálovým kláním jednotlivců. To nejprve rozehrály dívky. První dvě rundy nás příliš nezajímaly, protože jsme v ní neměli své hráčky. Přesto za zaznamenání stojí výkon Srbky Herminy Lukać, která se v druhé rundě výkonem 609 usadila na prvním místě (a už tam zůstala). Do poslední rundy nastupoval za české barvy opět trojlístek „N". A gejzír radosti pro české barvy opět zařídila Nikola Portyšová.

Svým finálovým náhozem 587 si sice vybojovala nepopulární „bramborovou" medaili, ale právě zásluhou tohoto výkonu se v součtu se startem v družstvech stala mistryní světa v prestižní soutěži v kombinaci. Součtem 1187 navíc vytvořila nový český rekord! Finále chlapců nám sice medailovou radost nepřineslo, ale v boji o cenné kovy byli Honza Bína i Dominik Ruml do samého závěru! Výkonem 607 bodů skončil Honza na moc pěkném pátém místě a Dominik byl náhozem 606 hned za ním! V kombinaci byl nejlepším českým reprezentantem Honza na osmém místě. Finále se stalo doménou Chorvatů. V samotném finále nebyli sice stoprocentní, bronz patří Rumunovi Lincu, kombinaci však ovládli a stupně patřily jen jim. V souvislosti s kombinací stojí za pozornost výsledek Němce Bauerleho. V družstvech byl s přehledem nejlepší, aby ve finále porazil téměř o 100 kuželek méně a v kombinaci zůstal těsně pod stupni vítězů.    Jiří Kapucián