Již brzy znovu skočí do extraligových bojů této sezony. Nyní se na jarní odvety chystají v rámci zimní přípravy, v níž už mají za sebou také zápasy. Házenkáři Jičína na začátku ledna zahájili tréninkový proces a o víkendu navíc absolvovali turnaj ve slovenské Považské Bystrici. Zde skončili na třetím místě. Své aktuální postřehy poskytl asistent trenéra týmu Aleš Babák.

Co vám slovenský turnaj ukázal?
Určitě splnil očekávání, kdy si po vánoční pauze a čtrnáctidenní zátěži fyzického rázu hráči zase osahali balon a dostali se do nějakého zápasového rytmu. Z tohoto pohledu jsme spokojení. Co je velmi pozitivní, ale souvisí to s tou negativní stránkou, je to, že vinou různých absencí dostali šanci dorostenci, kteří by v případě kompletního kádru na Slovensko určitě nejeli. Poznali tak seniorskou házenou a doufáme, že dostali novou motivaci do další práce. Je vidět, že mohou v dohledné době také dostat šanci i v extraligových zápasech.

Od začátku ledna jste najeli na zimní přípravu před dalšími boji v základní části. Na co jste se zaměřovali a jaká zatím panuje spokojenost?
Souvisí to s tím, co už jsem říkal. Po té pauze, prvních čtrnáct dnů před turnajem, bylo prakticky vše směřováno k obnovení fyzické kondice po vánočních svátcích. Co se týká nasazení, jsme spokojení. První víkend v lednu jsme absolvovali v domácích podmínkách takové minisoustředění – pátek, sobota, neděle. Na druhou stranu máme neustále problémy s docházkou – jsou tam pracovní povinnosti, zranění drobného či vážnějšího rázu. Nasazení je v pořádku, ale docházka bohužel odpovídající podmínkám klubu. Je vidět, že hráči nemají házenou jako zaměstnání.

Říkal jste, že některé hráče sužuje zranění. O které jde?
Minimálně týden si dá pauzu Filip Veverka, který byl na Slovensku s námi, ale do hry nezasáhl ani na minutu. Pomalinku se do tréninku doufejme bude vracet Ondra Šulc, který měl rovněž svalové zranění. Jirka Vítek prodělal dlouhé zranění třísla a nyní se objevily další věci, problém má s loktem a prakticky netrénuje. Změna pracovní pozice znemožňuje v podstatě jakékoliv trénování Dominiku Čurdovi. Tady zatím nevíme, pravděpodobně s ním nemůžeme počítat. Pokud se nezmění jeho tréninkový proces, nemůže se pak rovnat s extraligovými hráči.

Do prvního „jarního“ zápasu zbývá zhruba čtrnáct dní. Dá se teď určitě očekávat, že už budou trénink spíše s balonem, že?
Ano, přesně tak. Už jsme zase najeli na nějaké obranné a útočné systémy a na to, aby si na sebe hráči opět zvykli. Případně, abychom na ty pozice, kde nás tlačí bota vinou zranění, zkoušeli zapojovat jiné hráče. V jednání je ještě přátelské utkání a 3. února už hrajeme mistrovské utkání na Dukle.

Pražskou Duklu jste v této sezoně už dvakrát porazili. Věříte si znovu?
Do Prahy jedeme s cílem pokusit se bodovat. Jakýkoliv bod je pro nás nyní nesmírně důležitý. S uzdravením hráčů půjde jejich síla nahoru. Mají hráče v juniorských, dorosteneckých reprezentacích ČR. Výkonnost Dukly půjde nahoru a bude opět patřit mezi favority na titul. Čeká nás velice těžké utkání. Je to ale zápas po delší přestávce, vše je otevřené.

Aktuálně figurujete na sedmém místě extraligové tabulky. Soutěž je ale velice vyrovnaná. Jak vidíte situaci vzhledem k postupu do play off?
Jak už jste říkal, je to velice vyrovnané. Do konce základní části zbývá odehrát devět kol – v našem případě čtyři doma, pět venku. Na cizích hřištích hrajeme s týmy, které patří do první poloviny tabulky, tedy s výjimkou Hranic. Základem úspěchu bude co nejvíce bodovat doma.

Odhadnu si tipovat, že potřebujeme minimálně šest, sedm bodů, abychom byli v elitní osmičce. Čím víc, tím lépe. Pokud by se dařilo, chtěli bychom skončit co nejvýše, aby ta naše šance na postup ze čtvrtfinále byla vyšší.

Úspěch! Jičínský odchovanec Tomáš Babák házenkářem roku 2017 

Velkého individuálního ocenění se dostalo jičínskému odchovanci Tomáši Babákovi, jenž byl poprvé ve své kariéře vyhlášen nejlepším Házenkářem roku 2017.

Tento úspěch je o to cennější, že o pořadí v anketě hlasovali zástupci klubů extraligy a členové reprezentační komise Českého svazu házené.

Tomáš Babák obdržel ocenění na slavnostní galavečeři uspořádané ve středu 10. ledna 2018 v Brně pouhý den před odjezdem českých reprezentantů na mistrovství Evropy, které právě v těchto dnech probíhá v Chorvatsku. Bohužel, čerstvý nejlepší házenkář České republiky a opora reprezentačního celku se tohoto klání neúčastní. V posledním prosincovém utkání svého klubu Bergischer HC v rámci druhé bundesligy utrpěl zranění lokte, které ho vyřadilo na dva až tři měsíce ze hry.

Připomeňme, že Tomáš Babák byl v roce 2012 vyhlášen Talentem roku, v následujícím soutěžním ročníku 2012/2013 výrazně pomohl Jičínu k zisku mistrovského titulu. Díky svým výkonům byl zvolen nejužitečnějším hráčem nejvyšší soutěže a zároveň se stal jejím nejlepším střelcem. Souběžně se přesunul do Švýcarska, kde hájil barvy klubu St. Otmar St. Gallen v nejvyšší soutěži.

Po třech letech, přesněji v létě roku 2016, zamířil do bundesligového německého týmu Bergischer HC. Bohužel tým po roce sestoupil do druhé bundesligy. V aktuálním soutěžním ročníku se však celku Bergischer HC daří na jedničku, poměrně suverénně vévodí tabulce druhé ligy a zatím rázně kráčí za návratem do nejkvalitnější světové soutěže. „Tomášovi k významnému ocenění jménem jičínských házenkářů gratulujeme a přejeme co nejrychlejší návrat na palubovky,“ uvedl jičínský klub.

Jičín pořádá házenkářský ples

Podobně jako v minulých letech i letošnímu začátku jarních bojů o extraligové body bude předcházet tradiční házenkářský ples, tentokrát s pořadovým číslem 14. Ples proběhne v jičínském Masarykově divadle v sobotu 27. ledna 2018. Vstupenky v hodnotě 150 Kč jsou již nyní v prodeji na sekretariátu HBC Jičín (Revoluční 1142 – budova ubytovny Sport).

Zakoupení vstupenek můžete domluvit na tel. čísle 775 311 801, k prodeji budou rovněž na místě konání v den plesu, a to od 19.00 hodin. Pro zájemce uvádíme, že ples začíná v 19.30 hodin, k poslechu a tanci zahraje skupina ŠUKEC-MAZEC, připravena bude jako vždy bohatá tombola s hodnotnými cenami (sprchový kout, sekačky, motorové pily…).

Připomínáme, že každý los v hodnotě 50 Kč vyhrává. Neváhejte a přijďte se společně s házenkáři pobavit na jejich jednačtyřicátém házenkářském plese, jste srdečně zváni.