1. Kulhavý králem cyklistů. Získal světové i olympijské stříbro

Hvězda. Biker Jaroslav Kulhavý opět v uplynulém roce prokázal, že patří do světové špičky v závodech horských kol. Rodák z Ústí nad Orlicí získal na hlavních akcích tři stříbrné medaile! A to si na začátku sezony zlomil při pádu zápěstí a musel na operaci.Jenže v červenci už byl v plné formě a na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě za obrovské podpory českých fanoušků získal první stříbro, druhé přidal v závodě štafet a třetí, to nejcennější, pak v závěru srpna na olympijských hrách v Riu (na snímku). V obou individuálních závodech mu zlato sebral Švýcar Nino Schurter, který mu na Hrách v Brazílii vrátil porážku z předchozích OH v Londýně. Na sklonku roku pak Kulhavý zvítězil v 52. ročníku ankety Král cyklistiky, byl to jeho čtvrtý triumf. V jednatřiceti letech končit nehodlá. Jeho myšlenky se upínají až k olympiádě v Tokiu v roce 2020.

2. Pařížská pohádka Siniakové

To byla panečku jízda! Ve dvaceti se dostat do semifinále grandslamu, klobouk dolů. Hradecká rodačka Kateřina Siniaková (na snímku) to s deblovou partnerkou Barborou Krejčíkovou na kurtech Rolanda Garrose dokázaly. Co víc. Na cestě nabitým pavoukem vyřadily nasazené jedničky a v té době prakticky neporazitelný pár Martina Hingisová – Sania Mirzaová. Ke všemu přišla třešnička na dortu, české teenagerky si poradily i se slavnými krajankami Lucií Hradeckou a Andreou Hlaváčkovou. Další pohádkové tažení se konalo záhy na US Open (čtvrtfinále). Suma sumárum. Siniaková je momentálně pětatřicátou nejlepší deblistkou světa a pořádný skok učinila také ve dvouhře. Oproti roku 2015 se posunula o více než padesát míst. Singlový tenisový žebříček registruje její jméno už na 52. příčce!

3. Kostelecký má z Ria bramboru, Sychra se loučil ve velkém stylu

Legendy sportovní střelby na vrcholných podnicích zářily. David Kostelecký (vlevo) vybojoval na Hrách v Riu bramborovou příčku. Medaili měl v disciplíně trap na dosah, ale ani smolný rozstřel neodradil olympijského vítěze z Pekingu 2008 pokračovat. Jeho oddílový parťák z Dukly Hradec Králové Jan Sychra se naopak rozhodl skončit. Flintu pověsil na hřebík v sedmačtyřiceti letech. Loučení s bohatou kariérou proběhlo ve velkém stylu. Na mistrovství Evropy v Lonatu vystřílel elitní český skeetař stříbro (družstva) a bronz (mix). V závěru sezony jeho forma gradovala. Na armádním mistrovství světa byl jediný terč od vyrovnání světového rekordu! Teď se vrhne na trenérskou dráhu.

4. Krize v Dynamu trvá. Blíží se prodej klubu

Slavná hokejová značka chřadne, Dynamo se už třetím rokem potácí u dna extraligové tabulky a letos to došlo tak daleko, že se majitel klubu Roman Šmidberský rozhodl pardubickou chloubu prodat. Na začátku ledna se bude situací opět zabývat pardubické zastupitelstvo. I v roce 2016 se měnili trenéři Dynama. V polovině ledna vystřídal Richarda Krále Peter Draisaitl, který nakonec dovedl Pardubice k dvanáctému místu. Byla to dílčí úleva, Dynamo se vyhnulo baráži. V nové sezoně ovšem Draisaitl vydržel jen pět extraligových kol, pak byl od týmu s nulou na kontě odvolán. Hlavním šéfem se stal Pavel Rohlík, současně i generální manažer a předseda představenstva. Jeho mužstvu se stále nedaří v tabulce posunout výše, schází delší vítězná série. Kolotoč změn pokračuje i v hráčském kádru. Brzy skončily některé letní posily, rozloučil se i brankář Maxwell.

5. Obojživelnice zářila v teniskách

Má za sebou tři zimní olympiády včetně pátého místa v běhu na lyžích na 30 kilometrů v Soči v roce 2014. V právě končícím roce však Eva Vrabcová-Nývltová přesedlala na atletickou dráhu a místo běžek obula tenisky. Výsledek? Je mistryní republiky v půlmaratonu a maratonu, který si díky splněnému kvalifikačnímu limitu zaběhla také na OH v brazilském Riu de Janeiru. Trutnovská rodačka se stala teprve pátým českým sportovcem v historii, který se zúčastnil letních i zimních olympijských her.

Eva Vrabcová-Nývltová.Zdroj: Deník/Libor Kopl

6. Velkou vyhrál Charme Look, čtvrtý triumf Faltejska

Nejslavnější domácí dostih napsal další z mnoha příběhů. Vítězem 126. ročníku Velké pardubické s Českou pojišťovnou se v říjnu stal devítiletý valach Charme Look. Žokej v jeho sedle Jan Faltejsek vyhrál celkově počtvrté. Rekordmanem ovšem stále zůstává s osmi triumfy Josef Váňa, jenž se letos v Pardubicích představil jen v roli trenéra. Favorizovaný Rabbit Well s Josefem Váňou mladším do dostihu neodskočil a zůstal na startu. Smutné chvilky prožil i další z favoritů Nikas s Markem Stromským, pro které skončila Velká po předchozí dodatečné diskvalifikaci pádem krátce po Taxisu. Naopak vítězné pocity si užívala Martina Růžičková, trenérka vítězného koně.

7. Dva na jedné židli, to nemohlo fungovat aneb Kýhos radši šel

Už na konci minulé sezony mu přivedli rádce. Kouči hradeckých hokejistů Vladimíru Kýhosovi byl najednou k ruce Václav Sýkora, zkušený to trenérský bard. Už na první pohled se tady střetávala dvě velká ega. Po sezoně to také dopadlo, jak se čekalo. Kýhos přijal nabídku z Třince, i když vedení Mountfieldu prohlašovalo, že očekává velké výsledky spolupráce dvou uznávaných odborníků. „Bavili jsme se o mém dalším působení v Hradci, ale po vyřazení ve čtvrtfinále se vše přerušilo a objevilo se, že smlouvu nemám. Nevěděl jsem, na čem jsem, a začal jsem se poohlížet po tom, co dál," vykládal Kýhos po odchodu k Ocelářům. Dnes je šéfem hradeckého mužstva Sýkora.

8. Pardubický basket válí doma i v Evropě

Na dvou frontách. Pardubický basketbal má momentálně silný zvuk. Na domácí scéně ovládl Český pohár a v ligové soutěži obsadil třetí příčku, což znamená další bronz do sbírky klubu. Beksa se prosazuje i na evropském poli, kde postoupila ze základní skupiny FIBA European Cupu. A na závěr roku v mistrovské soutěži porazila českého giganta z Nymburku.

9. Jak si Hradečáka zamilovaly Pardubice

V Hradci ho z místa jedničky vytlačil Patrik Rybár, proto byl brankář Ondřej Kacetl během podzimu rád za přesun do Pardubic. Fanoušky Dynama pak ohromil, chytal skvěle. „Rád bych se sem vrátil," řekl Kacetl poté, co mu skončilo měsíční hostování. Dynamo má o něj dál zájem, což je pochopitelné. Gólman v jeho dresu udržel v sedmi utkáních jednou čisté konto a úspěšnost zákroků měl témeř 93 procent.

10. Tituly na východě: hokejbalisté první, futsalisté dvanáctý

Ojedinělá událost i běžná záležitost. Při „rozdávání" mistrovských titulů v nejvyšších kolektivních soutěžích se dostalo i na východní Čechy. Premiérové zlato v historii klubu získali hokejbalisté HBC Autosklo H.A.K. Pardubice (na snímku). Svoje dominantní postavení potvrdili v Českém i Česko – slovenském poháru. Úspěšné v týmových sportech byly i další týmy z našeho regionu. Futsalisté Era-Packu Chrudim slavili už svůj dvanáctý titul v historii! V lize basketbalistek nadchla krajská bitva o bronzové medaile, Trutnov přetlačil rivala z Hradce Králové. Extraligu družstev na ploché dráze ovládla Zlatá Přilba Pardubice.