Marně policie každý rok při podzimním zkracování dnů vyzývá k větší opatrnosti na silnicích, kdy v podvečerní nebo ranní dopravní špičce bývá tma. Nejohroženější skupinou jsou právě chodci. Od pondělního odpoledne zemřeli pod koly aut ve východních Čechách dva. Ve třetím případě šlo o cyklistku. Do čtveřice pak ve středu ráno - také za tmy - zemřel řidič osobního auta, který zezadu narazil do traktoru.

„Tak otřesnou sérii dlouho nepamatujeme," podotkla krajská policejní mluvčí Hana Klečalová.

Střet osobního automobilu s traktorem na hlavním tahu mezi Pardubicemi a Hradcem Králové si vyžádal lidský život. Zdroj: DENÍK/Jiří SejkoraPoslední zmiňovaná tragédie se stala v šest ráno na novém čtyřpruhu mezi Pardubicemi a Hradcem pod nadjezdem u autobazaru Finish, řidič najížděl od Srchu na státovku do Hradce. Síla střetu vymrštila auto přes svodidla, kde dopadlo na střechu do kanálu.

I přes zásah hasičů a záchranářů se ale nepodařilo řidiče osobního vozu zachránit. Utrpěl četná vážná poranění, kterým na místě podlehl.

„53letý řidič osobního vozu zahynul na místě. U řidiče traktoru policisté dechovou zkouškou vyloučili požití alkoholu před jízdou," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Policie zjišťuje, zda traktor měl oprávnění vjet na státovku.

Středeční ráno s deštěm a mlhou nesvědčilo řidičům nikde. Ve vyšších polohách dokonce déšť namrzal a silnice se měnily v kluziště. Hasiči vyjížděli k řadě dalších nehod.

Tragická nehoda v Rychnově nad KněžnouZdroj: Policie ČRUž v úterý v půl šesté večer zemřela v Rychnově nad Kněžnou na jinak přehledném přechodu pro chodce v Jiráskově ulici 79letá žena.

„Osmapadesátiletý řidič osobního auta ženu zřejmě přehlédl, vliv alkoholu nebyl prokázán," řekla policejní mluvčí Libuše Holá.

Policie opět apeluje na chodce, aby za tmy používali reflexní prvky i v obcích, kde nejsou povinné. A řidiče po změnu nabádá k větší opatrnosti kvůli snížené viditelnosti.