Každá má jinou příčinu, přesto by se nad nimi měli zamyslet jak chodci, tak řidiči. Obzvláště proto, že při jedné vyhasl lidský život. „Nejčastější příčinou střetů chodců s vozidly je oboustranná nepozornost a rovněž i snížená viditelnost,“ říká k případům tiskový mluvčí policie Aleš Brendl.

„Všechny dopravní nehody se staly v obci. Musíme si uvědomit, že povinnosti jsou jak na straně řidiče, tak na straně chodce,“ poukazuje šéf dopravní policie v Jičíně Petr Dejmek. Jednotlivé nehody, z nichž jedna měl tragický konec, pitvat nechce, neboť jsou stále v šetření. U úterního střetu ve Starých Smrkovicích, kdy dvacetiletý řidič přehlédl přecházejícího chlapce, který vystoupil z autobusu, navíc policie hledá svědky.

„Obecně vzato je všechno o toleranci mezi řidiči a chodci. Aby každý dodržoval povinnosti ze své strany,“ apeluje Dejmek na veřejnost. Připomíná, že i když chodec vstupuje do vozovky na přechodu, nemá absolutní přednost. Na druhou stranu řidič musí umožnit bezpečné přecházení, ale nicméně nemá povinnost zastavit před každým přechodem, když vidí chodce na chodníku. „Rozhodně nemůžeme mluvit o dramatickém nástupu dopravních nehod, spíš se nám nakumulovaly nehody, u nichž je příčina dost nejasná,“ konstatuje Dejmek. Chodci by podle něho měli být ve vlastním zájmu viditelně označeni i ve městech a obcích. „Někdy je situace pro řidiče takřka neřešitelná a tady by měli nastoupit chodci. Označit se, být viditelní, neriskovat při přecházení vozovky,“ nabádá.

Sobotka 25. ledna – Ráno před sedmou na náměstí Míru měl řidič autobusu přehlédnout devětašedesátiletého chodce, který byl mimo přechod. Muž zemřel.

Staré Místo 31. ledna – Kolem páté hodiny zde řidič přehlédl padesátiletou chodkyni. Nebyla na přechodu, utrpěla lehké zranění.

Staré Smrkovice 7. února – Řidič při předjíždění autobusu srazil chlapce. Ten byl ošetřen s lehkým zraněním v jičínské nemocnici.