V rámci kampaně budou policisté distribuovat do restaurací a obdobných zařízení v Královéhradeckém kraji pivní sety, které se skládají z pivních tácků a stojánku. Každý z tácků je opatřen znakem policie a kresleným vtipem na téma „Co dokáže opilý řidič za volantem". I když se jedná o humorné obrázky, přesto realita tak veselá není. Ročně přibývá počet řidičů, kteří usedají za volant či řidítka takzvaně „pod vlivem". Věříme, že se hosté restauračních zařízení pobaví a zároveň si uvědomí, že alkohol za volant ani řidítka skutečně nepatří!

Součástí kampaně je i přednášková činnost mladým, či potencionálním řidičům na téma rizik spojených s užíváním alkoholu a drog. Je samozřejmostí, že proti fenoménu jízdy pod vlivem alkoholu bojují především kolegové z dopravní či pořádkové policie, a to například tak, že součástí každé silniční kontroly je právě dechová zkouška na přítomnost alkoholu a v případech, kdy to policista vyhodnotí jako vhodné, je použit orientační test na přítomnost návykových látek. Kupříkladu v roce 2015 policisté zkontrolovali bezmála 9 000 řidičů, zda nejsou pod vlivem návykových látek a dále provedli více jak 150 000 orientačních testů na ovlivnění alkoholem.

Negativní fenomén dnešní doby řízení pod vlivem je problém, na který se v kraji policisté intenzivně zaměřují; je kladen důraz na boj proti němu, ten je prioritou. O tom svědčí i počet provedených kontrol.    

Statistika z Královéhradeckého kraje:

Statistika nehod.Zdroj: PČR

Počet řidičů s alkoholem a pod vlivem drog byl zjištěn v průběhu silniční kontroly. Nejde tak o definitivní výčet řidičů "pod vlivem" pohybujících se po silnicích v kraji.

Z uvedené tabulky vyplývá ta skutečnost, že v průměru bylo v kraji denně zjištěno více jak 8 řidičů pod vlivem.    PČR