Pozitivní trend klesající nehodovosti a především počtu mrtvých je ten tam.

Ukázala to právě zveřejněná policejní statistika nehodovosti za první pololetí letošního roku. Zatímco vloni od ledna do konce června přibylo na východočeských silnicích 31 křížků, za stejné období letošního roku jich bylo 35.

Tragické byly zejména silnice v Pardubickém kraji, kde bylo smrtelných bouraček skoro o polovinu víc než vloni. Nárůst počtu mrtvých byl tu byl nejvyšší v celé zemi. Přitom nehod celkově bylo jen o osm procent více než před rokem.

Hned začátkem ledna na nechvalně proslulém úseku státovky I/34 u Vendolí na Svitavsku zemřeli muž a žena po čelní srážce dvou osobních aut. Do jejich vozu narazilo auto, které přejelo do protisměru. Jeho řidič se lehce zranil.

Další nehoda s dvěma mrtvými se stala koncem června U Litomyšle na Svitavsku. Osobní auto tam vjelo do protisměru a střetlo se s nákladním vozem.

Tragická byla také druhá květnová sobota. U Podhořan u Ronova na Chrudimsku zemřel po srážce s osobním autem řidič motocyklu. U Starého Města na Svitavsku zase pětatřicetiletý řidič narazil do stromu a zabil se. Při nehodě byly zraněné tři děti ve věku 11 až 14 let.

Několik lidí zemřelo rovněž na železničních přejezdech. Právě pozitivně se nevyvíjejí ani letošní prázdniny. V červenci zahynulo na východě Čech sedm lidí a za první polovinu srpna už nejméně šest.

Vedle nebezpečných „střelců" na silnicích, kteří nezvládnou řízení, přibývá rovněž těch řidičů, kteří sednou za volant opilí nebo zdrogovaní.

„V letošním roce evidujeme více řidičů, kteří byli účastníkem dopravní nehody a kteří požili před jízdou alkohol nebo řídili pod vlivem drogy. O významný nárůst se jedná právě u omamných a psychotropních látek," uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Celorepublikově je mrtvých nejméně od roku 1980

Znepokojivě se zvyšující nehodovost se týká jen východních Čech. V celorepublikovém součtu totiž zemřelo v prvním pololetí na silnicích naopak nejméně lidí v historii, přesněji od roku 1980. Nejvíce usmrcených bylo v roce 1994, celkem 533. Také počet těžce zraněných je nejnižší od roku 1980. Nejzranitelnější účastníci silničního provozu jsou chodci, z nich především děti a naopak důchodci. 

(kim)