Pod vlivem alkoholu už za dva měsíce letošního roku policisté odchytli na Jičínsku 43 řidičů a čtyři pod vlivem omamných látek. Za stejné období v roce 2017 byl na alkohol pozitivní pouze jeden řidič. Nad čísly se zamýšlejí sami strážci zákona. „Je to zarážející, přitom jsme provedli přibližně stejný počet kontrol jako vloni,“ hodnotí tristní zjištění tiskový mluvčí policie Aleš Brendl.

Připouští, že nejde o nějaké mimořádné naměřené hodnoty jako čtyři nebo osm promile, ale spíš zbytkový alkohol. „To jsou hrozná čísla, to abych se bála s malou vyjet autem,“ zhrozila se statistiky pětatřicetiletá maminka roční dcery.

Ilustrační foto
Kriminalita na Jičínsku klesá, loňský rok byl ale vražedný

Většina viníků je odhalena při ranních kontrolách. Podle Brendla se totiž stabilizoval personální stav policie, což umožňuje vysílat do terénu hlídky i ráno.

NEPROKLOUZNE ANI MYŠ
Policistům se také osvědčily akce typu Ypsilon, kdy zajistí příjezdy i výjezdy z obcí či měst. Při těchto akcích zkontrolují pět až sedm set řidičů a odhalí pět až sedm pod vlivem alkoholu. Nejde ale o nijak závratné hodnoty. Nejčastěji jde o již zmíněný zbytkový alkohol na hranici 0,3 až 0,4 promile. „Na to by si měli dávat lidé, kteří usednou za volant, opravdu pozor,“ varuje Aleš Brendl.

Dnes už se vyrábí řada měřících přístrojů, a tak pokud si nejsme jisti, že jsme po večerním flámu naprosto v pořádku, policisté doporučují kontrolní měření. Jestliže usedneme za volant, alkoholu se vyhnout!

STATISTIKA
Policisté vloni na Jičínsku zaevidovali méně případů jízdy pod vlivem alkoholu. V roce 2016 jich bylo 132, vloni 125. Zkouška na alkohol je při kontrolách prováděna ve větší míře než testy na drogy.

„Většinou se jedná o vytipované lidi, jejichž chování vykazuje známky chování pod vlivem drog,“ konstatuje velitel dopravní policie v Jičíně Petr Dejmek ke kontrolám na omamné látky.

Ilustrační foto.
Vymíráme. Bez migrantů náš kraj přijde do roku 2050 o 50 tisíc lidí