Jen od začátku letošního roku policisté v okrese Jičín z celkového počtu 659 dopravních nehod evidují již 168 případů v souvislosti se střetem se zvěří! Ze statistiky tak jednoznačně vyplývá, že se jedná o jednu z nejčastějších příčin dopravních nehod! V souvislosti s tímto je nutné podotknout, že ne vždy se tyto nehody obejdou bez zranění.

Jedna z posledních takových nehod se odehrála v pátek 1. prosince krátce po čtvrté hodině ranní na silnici I. třídy č. 32 ve směru jízdy od obce Jičíněves na Jičín. Padesátiletému řidiči osobního vozidla Škoda Fabia zde na rovném úseku před odbočkou na Kamenice náhle a neočekávané z levé strany vběhla před osobní automobil srna. Následně došlo ke střetu vozidla s lesní zvěří. Ke zranění řidiče naštěstí nedošlo. Provedená dechová zkouška vyloučila u muže požití alkoholu. Celková škoda je předběžně vyčíslena na částku 30 tisíc korun.

Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce. U vysoké zvěře bychom měli být pozorní zejména v období páření. Tedy v říjnu až v prosinci.

Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře náhle objeví. Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo.

Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník a jedná-li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii. Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, může vám způsobit zranění. Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takovéhoto střetu policii se o tento úkon postarají sami policisté.   (ab)