Seznam vychází z dat veřejně přístupné databáze s lokalizací všech dopravních nehod evidovaných Policií ČR, zpracovaných podle komplexní metodiky. Nejde tedy o analýzu nehodovosti klientů Allianz, ale o podrobnou celorepublikovou studii. Loňský rok odhalil nebezpečný úsek u Podhorního Újezdu a Vojic nedaleko Jičína.

Z top desítky nejhorších úseků se v roce 2015 objevily hned dvě nové lokality ve Středočeském a Ústeckém kraji, nejnebezpečnější místo v celé zemi se nacházelo na Liberecku. Jeden nový nehodový úsek byl identifikován i v Královéhradeckém kraji, obsadil dokonce 2. místo v celorepublikovém žebříčku.
Na silnici I/35 v úrovni obce Podhorní Újezd a Vojice se loni staly dvě vážné nehody, které jeden člověk nepřežil a šest se těžce zranilo. Jeden pasažér měl štěstí v neštěstí, když od nehody odešel pouze s lehkým zraněním.

Lokalizace
Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do statistiky Allianz Automapy byly alespoň dvě na sobě navzájem zcela nezávislé dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo smrtí v daném úseku během roku 2015, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

„Pro určení pořadí závažnosti kritických lokalit je klíčových několik kritérií: zaprvé počet nehod, při kterých ve vybraném úseku došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění, dále počet zraněných nebo usmrcených osob na místě, ale také závažnost jejich zranění a počet ostatních nehod v dané lokalitě," uvádí Roman Ventura z Allianz nadačního fondu. Jedním z důležitých kritérií aktuálního seznamu, který vznikl ve spolupráci s brněnskou projekční kanceláří HBH je i to, že se vybrané rizikové úseky neumístily v předchozích žebříčcích.    (tz)

Do galerie jsou připojeny snímky některých z nehod v tomto úseku.

Vyjádření jičínských policistů najdete ZDE: