Na téma tohoto článku mě přivedli moji klienti. Ač se to zdá nemožné, přestože o nutnosti snídat slyšíme ze všech stran, opravdu pravidelně snídá jen málo z nás. A jen káva k snídani opravdu nestačí.  Proč je snídaně tak důležitá? A co je vhodné snídat?

Pokud jste zvyklí snídat koláče, bílé pečivo, cereálie nebo zapečené slazené müsli, nadměrně zatěžujete slinivku, vaše energie se dočasně zvýší, ale po jedné až dvou hodinách energie a výkon prudce klesne a vy sáhnete po dalším „sacharidovém kousku". Správná snídaně nastartuje metabolismus a měla by nám dodat více než čtvrtinu celkového denního energetického příjmu. Pokud tělu nedodáme důležité živiny ani energii, začne čerpat z naší svalové hmoty. Složení snídaně ovlivní celý náš den.

A co tedy sníst, abychom tělo neunavili a naopak mu dodali energii? Výbornou volbou jsou kaše (ovesné, pohankové, jáhlové) povařené v rostlinném mléce, do kterých lze přidat oříšky, semínka a čerstvé, sušené nebo podušené ovoce. Pokud máte rádi sladší chuť, zkuste dochutit datlemi, medem nebo rýžovým sirupem. Super rychlou a zdravou variantou je mixovaný nápoj „smoothie", na jehož přípravu můžeme použít různé druhy ovoce a zeleniny, ořechy, semínka, rostlinné mléko, skořici, nepražené kakao, zelený ječmen … Pokud se neobejdete bez pečiva, zkuste žitný kváskový chléb, který má nízký glykemický index, energie vám díky tomu vydrží celé dopoledne. A co na něj? Třeba luštěninové pomazánky (čočková nebo hummus z cizrny), tofu, avokádo, kvalitní šunku nebo vajíčko.

A když na snídani opravdu nemáte čas? Nastavte si budík o deset minut dříve. Zdravá snídaně vám ten nedospaný čas bohatě vrátí.

Mějte se fajn a snídejte!

Aneta Polívková