Jaký očekáváte další vývoj událostí v současné krymské krizi?

Dana Kracíková, ředitelka Oblastní nemocnice Jičín
Situace na Krymu jasně ukazuje, že se Rusko nezbavilo svých mocenských ambicí a že pojmy demokracie, mezinárodní právo a svoboda jsou pro něj jen prázdnými pojmy. Samozřejmě mám obavy z toho, aby se neopakovala historie a tyto velmocenské choutky nevedly k válce, ale na druhou stranu věřím tomu, že rozložení sil ve světě je přece jen jiné než před druhou světovou válkou a že se současná krize vyřeší mírovými prostředky, tedy politickou a diplomatickou cestou.

Pavel Matějovský, ředitel Gymnázia SPgŠ Nová Paka
Doufám, že zdravý rozum zvítězí nad emocemi a nedojde k otevřenému válečnému střetu. To by mělo nedozírné následky nejen pro obyvatele obou zúčastněných zemí, ale i pro celou Evropu i svět. Věřím, že dojde k vyřešení krize diplomatickou cestou a nebude se opakovat jugoslávský scénář, kterého jsme bohužel žijícími pamětníky. Přejme si, aby se z Krymu nestalo další Sarajevo.

Jana Benešová, ředitelka Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně
Tento problém má spoustu různých souvislostí, a tak neexistuje jednoduchá odpověď. Navíc nejsem politolog. Sleduji a budu sledovat s obavami, jak se zachová Putin, zda EU a NATO zareagují, a také budu očekávat se strachem, co přijde příště.

Ivan Doležal, starosta města Hořice
Ukrajina jako taková, je zemí, která dlouhodobě hledá své místo na politicko – ekonomické mapě Evropy. Země je dlouhodobě zmítána ekonomickou krizí a svoji budoucnost hledá nejednotně nejen pod křídly Evropské unie, ale i pod křídly Ruska. O budoucnosti Ukrajiny hodně napoví referendum chystané v příštích dnech na Krymu. Je však otázkou, do jaké míry je rozhodování referendem, konajícím se pod dohledem zbraní ruských vojáků a které se bude konat pouze na Krymu, opravdu demokratické.

O budoucnosti Ukrajiny by měli rozhodnout všichni Ukrajinci. Na druhou stranu si musíme všichni uvědomit, že Evropa potřebuje ruské nerostné bohatství a Rusko potřebuje evropský trh. Právě proto by bylo nejsprávnější vyřešit současnou krizi diplomatickou cestou. Pevně věřím, že evropská diplomacie vyřeší celý spor nejen ku prospěchu Ukrajiny, ale ku prospěchu celé Evropy.