Čeští producenti ovoce mají problémy s jeho odbytem. Dáváte při nákupu přednost právě českému ovoci?

Pavel Matějovský, ředitel Gymnázia SPgŠ Nová Paka
Čeští chovatelé a pěstitelé asi nejvíc doplácí na nesmyslné „europředpisy" a opatření. Kolikrát jsou nuceni prodávat za výrobní náklady, někdy i pod cenou. Přitom označení „český produkt" se postupně stává známkou kvality. Z těchto důvodů preferuji české výrobky a produkty. Co se týká ovoce a zeleniny, nejraději nakupuji přímo od pěstitelů. Takovýchto nákupních příležitostí naštěstí přibývá, a to je dobře.

Jana Benešová, ředitelka Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně
Pokud je to jen trochu možné, dávám přednost ovoci od pěstitele, kterého znám, resp. vím, kde své plody pěstuje. Také upřednostňuji ovoce čerstvé, nerychlené, nepěstované ve skleníku. Např. o jahodách v lednu si myslím, že patří jen Marušce z pohádky.

Jaroslav Nožička, ředitel jičínské firmy Kobit
U nás doma převážně nakupuje žena. Přiznám se, že když jste mi položili tuto otázku, tak jsem se šel podívat do košíku s ovocem. Koukaly na mě jablka, na kterých byla nalepena česká vlaječka. Musím říci, že jsem byl mile překvapen. Večer jsem se ptal ženy, jestli to je pravidlo, nebo náhoda. Dostalo se mi odpovědi, že když to jde, kupuje domů ovoce od českých dodavatelů. Takže moje odpověď zní: u vybraného ovoce (jablka, hrušky) kupujeme v domácí produkci.

Šárka Šandová, ředitelka Hořického gymnázia
Ano, pokud ovoce kupuji, jednoznačně dávám přednost českému ovoci. Většinu ale dostávám vitamíny od přátel. A tropické ovoce kupujeme jen občas. U nás doma jíme spíše ovoce sezónní a přes zimu více kořenové zeleniny a zelí.