Jak se díváte na dnešní pochod pravicových extremistů centrem Jičína?

Tomáš Komárek, starosta Mlázovic
Pochody, házením kamení a křičením nadávek se takovéto problémy nevyřeší. Na druhou stranu naprosto chápu rozhořčení obyvatel nad situací kolem nepřizpůsobyvých občanů (a je úplně jedno jaké jsou národnosti či barvy pleti). Stát absolutně selhává. Stále slyšíme, jak by se to mělo dělat, stále se sepisují různé strategie, čerpají miliardy z mnoha zdrojů, jmenují vládní zmocněnci, ale výsledek není uspokojivý. Je třeba začít úplně od začátku – zákony a pravidla musí platit pro všechny stejně a musí se také aktivně vymáhat. Zároveň bych se inspiroval v některých městech, kde dokázali začlenit sociálně rizikovou komunitu do běžného života a funguje to. To znamená každému, kdo se chce chovat slušně a pracovat, maximálně pomoci, proti každému, kdo chce páchat trestné činy nebo se flákat, rázně zasáhnout.

Stanislava Najmanová,
ředitelka Městské knihovny v Hořicích
Nedělím si lidi podle barvy pleti a původu, ale podle toho jak se chovají. Rasová nenávist je pro mě z tohoto důvodu nepřijatelná a velmi nebezpečná. Určitě se nabízí možnost podobné pochody zakázat. Žádný zákaz ale nevyřeší příčiny napětí a nenávisti, která ve společnosti panuje. Snažit se nastavit podmínky pro všechny stejně, tak aby si jedna skupina nepřipadala znevýhodněná a druhá zneužívaná je hodně těžké a je to běh na dlouhou trať.

Pavel Nožička, ředitel Kulturních zařízení města Jičína
Jsem překvapen, znechucen a naštvaný. A taky trochu zaskočený sám sebou, protože jsem si myslel, že nepublikovatelné výrazy, které mě ohledně takových akcí a jejich organizátorů i účastníků napadají, už, nebo ještě, do mého slovníku nepatří…

Helena Červová, starostka Libuně
Omlouvám se, nemyslím si nic, protože o tomto pochodu nevím.