Anketní otázky zní:
Který největší problém z vašeho okolí byste v parlamentu řešili neodkladně? Naznačte jak.
Jakou vlastnost by podle vás měl mít poslanec Parlamentu ČR a která by vám naopak na něm vadila?

Marek Vondrák, 36 let,
produkční v KZMJ, Jičín
1. Problémů je tolik (a všechny největší), že si nelze okamžitě vybrat. Jedno bych však upřednostnil. Vrátit mezi lidi důvěru v zastupitelskou demokracii, kterou tu máme. Volební účast má klesající tendenci, lidé jsou politikou znechuceni a raději remcají, než volí. Je potřeba najít nové lidi, a to tím, že v nich probudíme odvahu do politiky jít. Současnost je zasekaná a zkostnatělá pohrobky minulého režimu skrz naskrz všemi stranami a stále vládne kariérismus s osobním prospěchářstvím nad službou pro lidi. Jako poslanec bych se toto snažil přerušit a to pouze tím, že bych přistupoval k funkci jako k zaměstnání, ne jako k snadnému zdroji peněz, jak tomu v mnoha případech je.
2. Zdravý rozum. Obyčejné selské uvažování před tím, než zvedne ruku pro nějaký zákon. Současný pseudoboj mezi pravicí a levicí zdravý rozum zabíjí. Umění kompromisu bylo časem degradováno na potupnou prohru, srabácký ústupek protistraně. To je špatně. Dobrý politik musí umět najít kompromis a nesmí za to být popotahován jako zrádce či srab. Nesmí se bát říci nahlas svůj názor. Co u politika nesnáším nejvíc je kariérismus v kombinaci s řitním alpinismem.

Klára Karásková, 26 let,
produkční, Praha
Klára Karásková.
1. Neodkladně bych řešila neprůhlednost a problémy s veřejnými zakázkami. Stát tratí ročně miliardy například za nekvalitní a předražené výstavby silnic a dálnic. A co takové problémové Pandury, pronájem Gripenů, elektronické mýtné, či stále problémovější a nákladnější stavba tunelu Blanka. Zpřísnila bych zákon o veřejných zakázkách, upravila sankce, jako třeba bych několikanásobně zvýšila pokuty za neplnění zakázek v termínu nebo za nekvalitní výsledky. Zpřehlednila bych systém veřejných zakázek, zjednodušila orientaci v něm a zpřístupnila veškeré informace o zakázce všem, od živnostníků po velké korporace. Kromě Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bych nechala zakázku při sebemenších pochybnostech zkontrolovat nezávislým subjektem a nespoléhala pouze na soud.
2. Měl by být chytrý, ne dělat chytrého. Měl by být čestný, spolehlivý a měl by mít zkušenosti s „normálním" životem a prací. Měl by přemýšlet, jak jeho práce ovlivní nás, které reprezentuje. Vadí mi podvody, intriky, korupční skandály, bitvy o koryta, hloupost a hamižnost.⋌(vav)