Měl by ministr Drábek okamžitě odstoupit, anebo setrvat ještě měsíc ve funkci? ¶

Tomáš Komárek, starosta Mlázovic
V politice platí, na rozdíl od běžného občanského života, presumpce viny. Je to běžné ve všech civilizovaných zemích. Proto by měl ministr Drábek okamžitě odejít z postu ministra i z vysoké politiky, minimálně do doby úplného vyšetření celého případu. Pokud si jako vysoký manažer přivedl do vedení ministerstva své lidi (k tomu ještě blízké přátele), nese přímou odpovědnost za jejich chování, zvláště při takto závažném obvinění. „Odstoupím, ale až za měsíc", to je jako z pohádky „O královně koloběžce".

Stanislava Najmanová.Stáňa Najmanová, ředitelka knihovny v Hořicích
Myslím, že je důležité především ministrovo rozhodnutí odstoupit, protože politici by měli být důvěryhodní a neměli by být spojováni s žádnou korupční kauzou. Vypadá to, že s blížícími se volbami to tak cítí nejen běžní občané. Pokud pan ministr setrvá ve své funkci do konce října, aby mohl ministerstvo předat svému nástupci, nevidím v tom žádný problém.

Pavel Nožička.Pavel Nožička, ředitel KZMJ Jičín
Pan (stále ještě) ministr evidentně doplatil na poměrně rozšířenou politickou nemoc „Neslyším – nevidím" a zařadil se do stále početnějšího klubu „Neumím včas odejít". Obojí postihuje politiky napříč politickým spektrem. Ale v rámci objektivity dodejme: nejen politiky…

Helena Červová.Helena Červová, starostka Libuně
Při každém „průšvihu", na který začnou média upozorňovat, musí být vždy podle českých zvyklostí nalezen viník. V poslední době je odvolán nebo odstoupí ministr a je nahrazen zase jiným, i když pochybuji, že lepším. Při této fluktuaci ministrů není možné se s problémy ministerstva seznámit, natož je dobře vyřešit. Pokud není umožněno vládou nebo stranou, aby se ministr obhájil a udělal si na svém resortu pořádek, není něco v naší politice v pořádku. Odstoupení z funkce a následné vyšumění problému, jak je nyní zvykem, není pochopitelným řešením pro nás, „obyčejné" lidi. Obávám se, že ani měsíc ve funkci nepomůže celou kausu vyřešit. Je to však „dobře" načasovaný problém před krajskými a senátními volbami.