Zakázali byste v neděli činnosti jako sekání trávy, nebo vám narušitelé klidu nevadí?

Dana Kracíková, ředitelka Oblastní nemocnice Jičín
Bydlím v rodinném domě se zahradou v Železnici a chápu, že někdy se tyto hlučné práce prostě provést musí. Nicméně oceňuji, že u nás v Železnici většina obyvatel tzv. nedělní klid dodržuje. A to i proto, že jsem poměrně náruživý víkendový dopolední spáč.

Pavel Matějovský, ředitel Gymnázia SPgŠ Nová Paka
Bydlíme v Nové Pace na konci relativně poklidné slepé ulice. Mezi námi sousedy panují velmi dobré vztahy a platí tu jakýsi nepsaný zákon, že o nedělích a svátcích mají volno i sekačky, cirkulárky, brusky a další podobní potenciální narušitelé klidu. Toto pravidlo ctíme, takže máme pohodu. Jen výjimečně porušíme v ulici sváteční či noční klid nějakou zahradní oslavou, jako jsou narozeniny, příchod nového potomka apod. Naposled to tu hučelo o „čarodějnicích". Ale i v tomto ohledu máme mezi sousedy vzájemné pochopení a v mnohých případech slavíme společně. Vše je o lidech a vzájemné toleranci.

Jana Benešová, ředitelka Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně
Klid mám ráda, ale i hlučné práce je třeba někdy udělat. Tak mi nevadí. Možná i proto, že za klidem a tichem raději vyrážím do přírody. Vadí mi ale zbytečné vytváření hluku. Například pokřikování, pouštění hlasité hudby, mlácení do čehokoliv, zkrátka bezdůvodné obtěžování okolí.

Ivan Doležal, starosta města Hořice
Nedělním sekáčům trávy a čehokoliv dalšího, co může ve sváteční den obtěžovat ostatní, bych tuto činnost jednoznačně zakázal. Neděle je od slova nedělat a toto rčení by se ve skutečnosti mělo opravdu dodržovat. Celá řada z nás má náročná zaměstnání a skutečně využívá nedělního klidu na znovunabrání sil před začínajícím týdnem. Dokážu pochopit, že pro spoustu lidí jsou tyto práce také způsobem relaxace, ale možná bychom k sobě měli být více ohleduplní a tyto práce plánovat na jiné dny. Dle Desatera Božích přikázání , přikázání č. 3 „Pomni, abys den sváteční světil" (Zasvěť jeden den v týdnu Bohu). Takže doporučuji nehřešit!

A co naši čtenáři, omezili byste nedělní hlučné práce například obecní vyhláškou? Pište svůj názor do diskuse pod tímto článkem.