Do víkendové poroty „pomyslně" zasedl Miroslav Nosek, starosta Miletína, Stanislava Benešová, ředitelka novopacké knihovny, a poslanec Parlamentu ČR Josef Cogan z Nové Paky.

Miroslav Nosek ,
starosta Miletína
Myslím si, že je to dobrý krok, který omezí zneužívání dávek za nákup alkoholu, cigaret apod.Asi se najde několik vykuků, kteří se budou snažit tento způsob obcházet, ale myslím si, že se to časem všechno napraví. Slušným lidem tento způsob vadit nebude a těm, kteří jsou pouze lehkoživkové, se znesnadní způsob okrádání nás všech. Vždy, když se zavádí něco nového, tak to nese problémy, které určitě vzniknou i nyní, ale je nutné je překonat a zdárně tento způsob uvést do života. Bude to dobře pro nás pro všechny. Jediné riziko je to, že ti co zneužívají dávky, možná začnou více krást.

Stanislava Benešová,
ředitelka Městské knihovny v Nové Pace
Jsem trochu rozpačitá. Myšlenka to jistě není špatná, jen původně ministerstvo tvrdilo, že se ušetří několik miliard – nyní je to 200 milionů. Automaticky se měl zablokovat nákup alkoholu a cigaret – to ve finále nefunguje. Ale opravdu mně vadí, že ten, kdo pobírá jakékoliv sociální dávky, nemůže být rozmařilý a musí počítat doslova každou korunu. A přesto se mu z dávek ukrojí na bankovní poplatky. A kdo ty peníze dostane? Potřebná Česká spořitelna. V lednu neodstartovala reforma zrovna na jedničku, tak držím palce, aby tyto změny proběhly v červenci o něco lépe.

Josef Cogan ,
poslanec Parlamentu ČR
Nový systém by měl výrazně zmenšit prostor pro zneužívání dávek, zlepšit kontrolu státu a sjednotit způsob výplaty na úrovni 21. století. Daňovým poplatníkům pak ušetří víc než 200 milionů korun ročně.Karty sice postupně dostanou všichni příjemci sociálních dávek, k placení je však budou povinně používat jen příjemci podpory v hmotné nouzi, u nichž nejvíce hrozí nebezpečí zneužití těchto účelově omezených dávek na jiné než nejnutnější výdaje. S kartou samozřejmě nebude možné platit například v baru nebo herně. K problémům s jejich vydáváním by nemělo docházet. Nezavádí se nový systém, sKarty se budou vydávat postupně v průběhu celého druhého pololetí roku 2012, nikoli naráz. O tom, že je karta pro příjemce na úřadu připravena, bude každý písemně vyrozuměn.

sKarty