Psaní anonymů a udávání je bohužel zcela běžnou součástí našich dní. Mnozí se s nějakým tím nepodepsaným dopisem již setkali. Trnem v oku vášnivých pisatelů dopisů jsou často lidé na vysokých pracovních postech.

Oslovili jsme lidi nejen z veřejného, ale i státního sektoru na vysokých pracovních postech a zeptali se, jak jsou na tom se zkušeností s anonymy v Hradci Králové. „Anonym jsem v životě nedostal. Asi nejsem ten správný člověk na patřičném místě,“ řekl ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman.

Na druhou stranu není úplně samozřejmé, že každý člověk, který zastává vysokou veřejnou funkci, ať už ve veřejném nebo státním sektoru, musí nutně přijít do kontaktu s anonymem. Příčinou takových psaní bývá často závist spojená s nepřejícností. Právě anonym umožňuje pisatelům těchto elaborátů vyjádření svých stížností. „Za dobu, co jsem ve své funkci primátora, jsem dostal dva anonymy. Takové vzkazy zásadně nečtu. Jedná se o zbabělé výkřiky a zoufalé pokusy těchto pisatelů,“ prohlásil primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Věčný stěžovatel a potížista sepisující neúnavně dopisy bez podpisu má jakési atributy, které vystihují jeho charakter. „Tito lidé mají klamný pocit, že jsou jediní spravedliví a že nehřeší jako ostatní.

Dalším důvodem je zbabělost, protože osoby posílající udání zpravidla nejsou schopny řešit problémy tváří v tvář a schovávají se za moc, jež jim anonymy poskytují,“ doplnil hradecký psycholog Jan Lašek. Policie eviduje anonymní udání téměř denně, když obdrží nějaký námět, připomínku, oznámení nebo stížnost prostřednictvím e-mailu. „V některých případech lze vytušit, že si různými dopisy a oznámeními na linku 156 občané města vyřizují v rámci mezilidských vztahů své účty. Drtivou většinu se snažíme prověřit a pak si teprve vytváříme svůj úsudek. V několika případech byl obsah založen na pravdě a napomohl k předejití nebo odhalení nějakého činu,“ uzavřel ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

ČTĚTE TAKÉ: