Od minulého pátku se mohou v rezervačním systému ministerstva zdravotnictví na očkování proti koronaviru evidovat lidé nad šedesát let. Od středy podle výroku ministra zdravotnictví už i lidé nad 55 let.

Některá střediska podle ministra prý už nemají koho očkovat, přitom praktičtí lékaři kritizují, že je řada lidí nad sedmdesát let, kteří na očkování čekají. Jedním z nich je i doktorka Andrea Fraňková, která ošetřuje ve své jičínské ordinaci 3500 pacientů a zatím obdržela všeho všudy 5 lahviček vakcíny Moderna.

Minulý týden měla avizováno dodání druhé dávky pro naočkované pacienty od 30. března do 1. dubna. Druhou dávku měli dostat po 28 dnech. Přislíbený rozvoz byl nakonec reálný až v úterý 27. dubna, takže pacienty musela přeobjednat a vysvětlovat jim, ať v daný termín nejezdí.

Je z celého systému znechucená, přitom sama se k očkování hlásila hned v začátcích. Nyní se právem obává, že kvůli těmto obstrukcím ztratí důvěru svých pacientů. I když praktičtí lékaři upozorňují na nepoměr v rozdělování vakcín, jejich hlasy nikdo neslyší. Čekání na vakcíny je zatím hledáním jehly v kupce sena.