Zdroj: Youtube

Nicméně zima, která v posledním týdnu svírala Jičín, si náhle zvala volno. Zaskočil za ni sychravý podzim a organizátoři náhle měli těžkou hlavu. S výzvou si však poradili bez problémů.

„Všechno je úplně jinak, než jsme plánovali. Představení se měla odehrávat mezi stromy i na nich, ale to by v takovém dešti nešlo. Takže skoro ve všem improvizujeme. Všechna vystoupení jsme přesunuli pod střechu," konstatoval kastelán Jiří Vydra. Začátek programu se však zpozdil o pouhých deset minut.

Divovánoce byly jednou z mnoha akcí, které si pro veřejnost připravilo osazenstvo Valdštejnské lodžie.

Králové na vozíku
V pátek v podvečer, kdy ještě Jičínské do tváří štípal mráz, se na Valdštejnovo náměstí přihnala trojice králů. Potřebovali se místních zeptat, kudy se jede do lodžie, protože se tam podle zpráv měl narodit jakýsi Spasitel. Kometa, jež jim měla svítit na cestu, se totiž ne a ne rozžehnout. Prskavka v tom mrazu nechtěla chytnout, a proto se černý král vydal do drogerie na Žižkově náměstí zakoupit jinou.

Král nepochodil. Jičínští trojici nicméně cestu ukázali, a tak se s nimi rozloučili a pozvali je na Divovánoce.
Ty v lodžii vypukly v sobotu po třinácté hodině. Zahájilo je narození Ježíška v trochu netradičním choreografickém podání a za doprovodu vokálního zpěvu. Scéna vyvrcholila v místní poustevně. Všichni přítomní – návštěvníci i účinkující – se chytili za ruce a Spasitele přivítali tancem.

Program byl bohatý. Sestával se například z vánočních dílen, kde si děti mohly vyzkoušet výrobu perníčků nebo linorytových kreseb, odlévání vosku nebo lepení dřevěných figurek. Ti mladší byli také potěšeni pohádkou o Aničce a letadélku.

Řemdih
Zato dospělí určitě ocenili koncert skupiny Řemdih, který se uskutečnil v Oktogonu lodžie. „Pokud náhodou nevíte, co to je řemdih, vězte, že to byla strašlivá středověká zbraň. A stejně strašlivá je i naše hudba, kterou vám teď zahrajeme," zahřímal dudák a společně s kumpány spustil. A nebyla to žádná hrůza, naopak. Diváci si poslechli hudbu, kterou slýchávali jejich předci ve středověkých dobách. Hudci měli takový respekt, že se lidé báli sednout do první řady hlediště.

I přes nepřízeň počasí se na akci přišla podívat zhruba stovka lidí. Na Čestném dvoře lodžie se mohli posilnit svařeným vínem, čehož mnozí rádi využili.

A vy, co jste zůstali doma, nezoufejte. Fotografie si můžete prohlédnout ve fotogalerii, ukázky hudby skupiny na videu.