Začátek nejkrásnějšího období přilákal houfy lidí.

Jičín improvizoval
V pátek v 16.30 se rozsvítil stromek na Valdštejnově náměstí. Tomu však předcházel doprovodný program.
Pod podloubím u zámku, nedaleko informačního centra, se uskutečnila soutěž o nejkrásnější lampion. A protože jsou ty Vánoce, tentokrát nevyhrál jenom jeden soutěžící, nýbrž byla odměněna veškerá mládež, co přišla se světélkem. „Děti za přinesený lampion dostávají pozornosti, třeba pastelky nebo kus vánočky," řekl na místě Pavel Nožička, ředitel Kulturních zařízení města Jičína.

Na město se v odpoledních hodinách snesla podzimní plískanice a mrholení. I když ani to nedokázalo Jičínské (a zejména jejich děti) odradit od veselosti, Pavel Nožička si přesto trochu posteskl. „Počasí je letos proti nám. My většinou máme pódium uprostřed náměstí, ale tentokrát to nešlo. Zima by tolik nevadila, ale mrholení by poškodilo techniku," uvedl.

Letošní start adventu byl v Jičíně zkrátka ve znamení improvizace.

Zkřehlé prsty
Návštěvníci, tedy ti dospělí, zimu rozháněli svařeným vínem nebo horkou medovinou, přičemž ti hladovější se mohli posilnit například klobáskou, trdelníkem či poněkud nevánočním, leč chutným maďarským langošem. Zato hudebníci zkrátka museli „klepat kosu". Nevadilo jim to. „Prosím o trošku shovívavosti, když nám v té zimě někdy ulítne nota," zažertoval muzikant s pseudonymem Štírius, který vystoupil v čele kapely Projekt Návštěva. Ta je vánoční událostí sama o sobě, neboť se skládá z hudebníků zastávajících rozličné žánry, avšak pro onu příležitost adventu se vždy sejdou, aby posluchače potěšili koledami. Zazněly písně Narodil se Kristus Pán, Návštěva štědrovečerní a oblíbené Veselé Vánoce.

Poté pár slov pronesl starosta Jiří Liška a po něm na pódium nastoupili talentovaní žáci z Foersterovy základní umělecké školy.

Během jejich vystoupení světla na náměstí náhle pohasla. Návštěvníci pochopili ihned: Velká chvíle se přiblížila. Přemístili se tedy k ohromnému vánočnímu stromu a čekali. A pak to přišlo! Světélka se rozzářila a nejen ti nejmenší, ale i ti, kteří byli dětmi už před dávnými časy, sborově vydechli nadšením.

Slunečné Hořice
Větší štěstí na počasí měli Hořičtí. V sobotu bylo totiž mrazivo, ale krásně. Program odstartoval už ráno a pokračoval až do podvečera. Stromek se rozsvítil v 17 hodin.

Dopoledne po desáté hodině se na pódiu na náměstí Jiřího z Poděbrad představili žáci ZUŠ Melodie. Velký ohlas sklidila například Eliška Vondroušová, která předvedla tanec vločky. „Ta dívka v těch šatech určitě musí zmrznout," dušovala se jedna z přihlížejících. Nezmrzla, naopak vystřihla parádní číslo.

Pásmo pokračovalo tanečním výstupem v podání Zuzany Kvasničkové a Jenny, fenky velkého knírače, a pak se na pódiu objevila důvěrně známá kapela Projekt Návštěva. A znovu jsme si poslechli tu zvláštní, ale pěknou koledu Návštěva štědrovečerní.

Že ji neznáte? Není divu! Je totiž autorským dílem této kapely. „Ta koleda se zrodila v baru. Popravdě, bylo už docela dost pozdě a všichni jsme byli, když to tak řeknu, unavení. A pak nás u toho stolu napadlo, že bychom mohli napsat vlastní vánoční píseň," vysvětlil Štírius. „Nálada je tu skvělá. Jenom kdybychom se tak neklepali zimou. Ale to nic není," doplnil člen skupiny Marek Holý.

Velkorysý program sponzorovalo především rádio Blaník. Odpoledne pro diváky zahrály rockové kapely The Oast a Morokweng. Krátce před samotným rozsvícením stromku divákům zazpívala Jitka Zelenková.