Šťastným nálezcem byl Josef Hrdina z osady Blata (dnes Zámostí-Blata), který v lomu pracoval jako dělník. Těsně při strmé skalní stěně nalezl dvě bronzové růžicovité spony, které ležely v písku, jen 75 cm hluboko od horní hranice srázu.

Větší spona měří na délku 365 mm, váží 711 g. Jeden konec je stočen ve velkou růžici (spirálu) o 13 závitech. Dále je drát stočen do smyčky, která sloužila jako háček pro hrot jehly a pokračuje jako rovný lučík.

Na jeho rovném těle je navlečeno 8 svorek, jejichž horní část připomíná ptačí hlavičku. Spodní část svorek je zakončena očkem, do kterého jsou zavěšeny většinou dva závěsky ve tvaru meče. Jsou podobně jako svorky odlity z bronzu a opatřeny očkem. Do svorek jsou dále připevněny další dva dráty, které vedou paralelně s lučíkem a na koncích jsou stočené do menších spirálovitých růžic o 7 závitech.

Všechny části spony jsou vyrobeny z tzv. kavkazského bronzu s příměsí alpské mědi technikou odlévání do ztracené formy a tepáním.

Někdo výjimečný
Tato nádherná spona vykazuje znaky, které nás opravňují k domněnce, že byla často používána a také několikrát opravována. Dokonce byly doplňovány i ztracené závěsky o jiné, jim podobné. Je zřejmé, že takto výjimečný artefakt mohl užívat pouze výjimečný jedinec, pravděpodobně se jednalo o představitele elity.

Také jistě není náhodou, že k nálezu došlo v blízkosti výrazného krajinného monumentu, jakým jsou Trosky. Střelečská spona byla vytvořena a používána v 11. století př. Kr. v mladší době bronzové a náleží tzv. lužické kultuře. ⋌Radek Novák