Vydavatelem publikace, která nese starosvětsky znějící podtitul Historický obraz pro potěchu rodáků a přátel obce Lukavec u Hořic a připojených osad Černín a Dobeš, je Obec Lukavec u Hořic. První vydání čítá pět set kusů a zájemci si tuto půvabnou knížku mohou zakoupit v obecní knihovně.

Univerzální osobnost
Sváteční setkání zahájil starosta obce David Hladík. Přivítal přítomné, poděkoval autorovi, ale i donátorům, kteří finančně přispěli k vydání knihy. Zdeněk Prchal je člověk všestranný, disponující obdivuhodným elánem, a tak není divu, že slavnostní křest osobně obohatil hudebním doprovodem.

Zazpíval, na osmdesátníka neuvěřitelně znělým hlasem, s vlastním kytarovým doprovodem tři písně autorů Michala Tučného, Pavla Bobka (Dona Williamse) a Leonarda Cohena, jehož Hallelujah si spolu s ním pobrukovali i účastníci malé slavnosti.

Místostarostka Jaroslava Kazdová pak přítomným blíže představila autora nové knihy. Zdeněk Prchal není kupodivu rodákem, ale takzvanou „naplaveninou". Pochází ze severních Čech, dětství prožil na Kolínsku a do Černína, kde žije, se před šedesáti lety přiženil. Studoval na různých typech škol – obchodní, jazykové, vojenské a na pedagogické fakultě. Byl vojákem, učitelem, ale i dělníkem, když musel v době normalizace ze školství odejít.

Různorodé zkušenosti v něm jistě upevnily vlastnosti jako pracovitost, zvídavost, důslednost, organizační schopnosti, jichž bohatě využil ve své zájmové činnosti, psaní a hudbě. Kniha o Lukavci je jeho šestou publikací, přispíval do regionálních novin a časopisů, vedl bělohradský ženský pěvecký sbor, zkomponoval několik skladeb včetně Lukaveckého valčíku. Zdeněk Prchal patří do rodu vesnických kantorů, kteří již od dob obrozeneckých byli buditeli, nositeli kultury a osvěty.

Přesně tomuto duchu odpovídá skutečnost, že vedl sedmatřicet let lukaveckou knihovnu. Za tuto záslužnou práci mu bylo v loňském roce uděleno vyznamenání Nejlepší knihovník Královéhradeckého kraje.

Národní hrdost
Zdeněk Prchal zdůraznil, že iniciativa k sepsání historie Lukavce vzešla od vedení obce. Zmínil také v současnosti málo frekventovaný pojem národní hrdost, která podle něho začíná právě vztahem k místu, v němž člověk žije. A protože několik generací Lukaveckých odvedlo dobrou práci, mohou mít současníci k pěkné obci s necelými třemi sty obyvateli vřelý vztah a motivaci pokračovat v díle předků, mezi nimiž jsou neokázalí hrdinové, o nichž se ještě mnoho neví.

Hamerský mlynář Josef Ludvík, který mlel za války „zatajené" obilí, nebo starosta František Nožička, který provedl Lukavec těžkými roky 1938 až 1948, aby ho nakonec akční výbor zbavil funkce. Autor knihy připomněl také práci knihovníků, jejichž pečlivé zápisky mu byly cenným zdrojem informací.

Zbývá dodat, že autorem řady krásných fotografií je Pavel Jüngling, letecké snímky pořídil Jaroslav Janeček. Křtilo se sektem, ale jen tak zlehka, protože autor považuje polévání knih za zvyk poněkud barbarský.
Kniha je na světě a doufejme, že se objeví pod vánočním stromečkem všech místních, rodáků i přátel obce Lukavec a osad Dobeš a Černín.  Jindra Váchová