Akce je pořádána ve spolupráci se službou Audiotéka.CZ s.r.o. (dostupná na webu: www.audioteka.cz), probíhá v hudebním oddělení Knihovny Václava Čtvrtka, které se nachází v přízemí, hned nalevo od hlavního vchodu do knihovny. Co to vlastně audioknihy jsou?

„Jsou to knihy namluvené na multimediálním nosiči a dnes už převažuje trend audioknih ve formátu MP3. Můžete je poslouchat všude a na nejrůznějších médiích. Trendem je poslech v mobilu a tabletu. Audioknihy máme na CD nosičích a půjčit si je můžete na jeden měsíc, stejně jako tištěnou knihu, s možností prodloužení, pokud jste registrovaný čtenář. Výpůjčka je bez dalších poplatků," uvádí ředitelka jičínské knihovny Jana Benešová.

Nabízí zde pestrý výběr z více než sta titulů od autorů klasické literatury, jako jsou Božena Němcová, Karel Čapek, Jan Neruda, po modernější díla jako jsou např. Pán prstenů, Rok v Provenci či Milénium.

Nabídka obsahuje spoustu klasických i moderních pohádek. Mezi nejoblíbenější tituly patří Saturnin, Bylo nás pět, Přemyslovská epopej, Malý princ, Hurvínkovy příběhy, Andělé všedního dne, Velký Gatsby, Puntíkáři, Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, Analfabetka, která neuměla počítat, Komisař Maigret, Muž jménem Ove a další. Obliba audioknih v poslední době stoupá a tak nabídku stále rozšiřujeme," říká knihovnice hudebního oddělení knihovny Kateřina Piryová.

„Poslouchejte příběhy, vyprávěné slavnými hlasy. Poslouchejte i učte se v autě, autobuse, ve vlaku, při tréninku, během domácích prací, na procházce, před spaním, když máte unavené oči. S audioknihou se vrátíte do dětských let, do doby, kdy vám rodiče předčítali pohádky. Zaposlouchejte se do příběhů v podobě audioknih a čtěte knihu ušima," radí Jana Benešová.    Kateřina Piryová