Zásluhu na založení školy měl vedoucí odboru školství KNV pan Kruml. Ředitelkou se stala Jiřina Machková, klavíristka, která přišla z Olomouce. Na škole se vyučovala hra na housle, klavír a harmoniku. V prvním školním roce ukončilo školu celkem 94 žáků.

Po odchodu ředitelky paní Machkové nastoupil na její místo pan Zdeněk Janovský. Hořičák, který působil na hudební škole v Trutnově a Žacléři. Během jeho působení získává škola nový název, stává se lidovou školou umění a je přestěhována do Havlíčkovy ulice č. 1107, kde má sídlo dodnes.

S příchodem pana Janovského (1963) přicházejí i noví učitelé a žáci. Ředitel otvírá pobočku v Ostroměři, provádí změny úvazků u učitelů a hlavně provádí změny ve výuce. Z. Janovský byl nejen dobrý pedagog, ale hlavně výborný umělec.

Kontakt s divadlem
Jeho spolupráce s ochotnickým souborem J.K.Tyla je až do dnešní doby nepřekonána. Na jeho práci s Vesnou, Daliborem a Ratiborem vzpomínají lidé stále. Škola má v roce 1963-64 celkem 218 žáků, otvírá se oddělení výtvarné, které má 19 žáků.

V červenci roku 1985 odchází pan ředitel do důchodu. S jeho odchodem končí pro školu i pro Hořice jedna významná etapa, a to jak v uměleckém školství, tak i v kultuře města. S velikým hudebním záběrem, který pan ředitel Janovský měl, a s prací, která s ním byla spojována, nenašel hudební život v Hořicích jeho nástupce.

Škola má otevřené oddělení hudební, taneční, výtvarné a s příchodem nového ředitele pana Petra Kaprase i 220 žáků. Přichází další učitelé a zvyšuje se zájem o hudební nástroj akordeon. Učitelé se aktivně zapojují do kulturního života města, ať už to jsou koncerty učitelů nebo práce s divadelním souborem J. K. Tyl. Z funkce ředitele pan Kapras odchází v roce 1993 a po něm ho vystřídá na jeden rok učitel školy Luděk Václavů.

Od 1. srpna 1994 je radou města do funkce ředitelky základní umělecké školy jmenována Zdenka Vaškovová, která je ředitelkou doposud. Nová ředitelka otevírá oddělení literárně dramatické, s příchodem nových učitelů zakládá pěvecký sbor (vede paní Ivana Václavů).

Opravy budovy
Začínají opravy budovy školy. S právní subjektivitou je dána ředitelce možnost finanční spoluúčasti na dalších projektech školy. Učebny školy jsou všechny vybaveny novým nábytkem, pro výuku jsou zakoupeny nové hudební nástroje, rozšiřuje se výuka výtvarného oboru a ředitelka zároveň ruší taneční oddělení. Otvírají se nové pobočky a škola má stabilně 400 žáků.
Přeji základní umělecké škole, aby byla stále mladá, plná elánu a radosti z hudby, divadla a výtvarného umění, aby všem přinášela jen radost. Zdenka Vaškovová