Vernisáž výstavy proběhne v pátek od 17 hodin ve výstavní chodbě. Úvodní slovo pronese kurátorka výstavy Hana Macháčková a ředitel jilemnického muzea Jan Luštinec. Hudbu zajistí Petr Kostka a přátelé.

Zimní sporty vždy patřily mezi oblíbenou zábavu v Jičíně a jeho blízkém okolí. Místní bruslaři, dříve obecně nazývaní klouzači, vyráželi na kluziště upravené na louce u sv. Václava, kde byla voda mělká a rychleji zamrzala. Opomenuty nebyly ani místní rybníky jako například Kníže. „Bruslení se těšilo velké oblibě především od konce 19. století a možná ještě dříve. Koupit si ale nové kovové brusle nemohl každý," uvádí Hana Macháčková.

Během zimních měsíců bylo velice oblíbené také sáňkování. Přímo sáňkařským rájem pak byla před výstavbou vilové čtvrti Čeřovka. Městští úředníci byli poté dlouhou dobu vyzýváni, aby mysleli na možnost sáňkování ve městě. „Jako příznivý svah se ukázala ulice Jungmannova. Ta byla v zimních měsících uzavřena pro dopravu a umožňovala tak malým i velkým provětrat své saně," upřesňuje H. Macháčková. Ti zdatnější se za sáňkováním vydávali na Veliš, Tábor či svahy Zebínu. Poslední jmenovaný vrch byl využíván hlavně odvážnými lyžaři.¨

Ilustrační foto.

Lyžování se v Jičíně začalo objevovat sporadicky až před 1. světovou válkou. K většímu rozšíření a oblibě pak docházelo za první republiky. V této době dochází v Jičíně i k rozvoji organizovaného zimního sportu. V roce 1923 byl totiž ustavený zimní odbor Sportovního klubu Jičín. Ten sdružoval nadšence pro bruslení a lyžování, propagoval ale též lední hokej, tehdy ještě velkou novinku na venkovských kluzištích.

Další informace o zimních radovánkách na Jičínsku naleznete na nové výstavě, která se věnuje nejen historii jednotlivých odvětví zimních sportů, ale také jejich rozšíření na Jičínsku od jejich počátků až do 70. let 20. století.

Výstava „Lyžníci, klouzači a ti další … aneb zimní sporty na Jičínsku bude otevřena od 5. prosince do 17. ledna ve výstavní chodbě muzea, a to denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Pozor na změnu otevírací doby o vánočních svátcích.    Martina Pajerová