Po první zazpívané koledě, začalo odpočítávání a vánoční strom se rozsvítil. Adventní čas byl zahájen. Přítomné přivítala starostka obce i ředitelka Základní a mateřské školy Chodovice. Zpívání koled pak pokračovalo dál.

Při poslední koledě „Štědrý večer nastal" dostaly dětí zapálenou prskavku a tak pod rozsvíceným vánočním stromem zářily nejen oči rozesmátých dětí, ale i zapálené prskavky.

Pro zahřátí byl připravený čaj i svařák, který byl podáván do krásných dětmi malovaných hrníčků. A to nebylo všechno. Připravena byla i vánoční prodejní výstava přímo ve škole i s malým občerstvením. A tak si každý z nás mohl zakoupit krásné vánoční dekorace, ochutnat domácí vánočku a posedět se svými přáteli, sousedy či kamarády. Atmosféra celého večera byla úžasná. Při rozsvěcení vánočního stromu zpívali společně děti, jejich rodiče i všichni ostatní. Ve škole na prodejní výstavě prodávaly své krásné výrobky samotné děti, kterým to šlo od ruky. V zaplněné jídelně to jen bzučelo a ze všech stran na nás dýchala pohodová vánoční atmosféra.

Všichni tak ze školy odcházeli spokojeni a se slavnostní adventní náladou. Velké poděkování patří všem dětem, pani učitelkám i zaměstnancům Základní a mateřské školy, kteří pro nás zahájení adventu připravili. A jakou si zaslouží známku? Velkou jedničku! Děkujeme za krásně prožitou první adventní neděli.

Kostel svatého Bartoloměje se každoročně v době adventu stává centrem kulturního dění v obci. Po nedělním rozsvícení vánočního stromu jsou na každý týden připraveny adventní koncerty a to každou sobotu od 17ti hodin. V předvečer bronzové neděle 3. 12. 2016 vystoupí se svým programem „A na zemi upokojeni" ženský flétnový sbor Pifferaios společně s mužským sborem Toni dei signori.

Další sobotu 10. 12. 2016 zazní koledy a vánoční písně v podání pěveckých sborů Ratibor a Vesna společně s dětskými pěveckými sbory Písnička a Musica ze ZUŠ Hořice. A 17. 12. 2016 budou na adventním věnci hořet už všechny čtyři svíčky a připraven je varhanní koncert pana Martina Strejce. Přijďte si k nám do kostela svatého Bartoloměje užít adventní čas a nadýchat se vánoční atmosféry. Všichni jste srdečně zváni.
Zlatuše Brádlová