Naše pozvání přijal aktivista revolučních událostí na Novopacku, bývalý starosta Nové Paky Petr Kuřík, dále předsedkyně Konfederace politických vězňů Blanka Čílová a jako hosté přišli i zástupci městského úřadu Bohuslav Benč, Josef Hendrych, Milan Pospíšil a Pavel Bouchner. Program byl pestrý, odstartoval ho dokumentární film Karla Strachoty nazvaný „1989: Z deníku Ivany A.", který reflektuje poslední rok existence komunistického Československa pohledem středoškolačky. Tento film byl natočený ve spolupráci organizace Člověk v tísni v rámci projektu Jeden svět na školách.

Dále následovaly besedy. Jako první se ujal slova pan Kuřík, který přiblížil revoluční listopadové události roku 1989, které se odehrály v Nové Pace, a také svoje zážitky z doby totality. Velmi poutavě také hovořila o svém nelehkém životním osudu paní Čílová, coby žena politického vězně. Nechyběl jí nadhled, spousta energie a optimismu, kterým na všechny přítomné působila.

Besedy s pamětníky
Posledním besedujícím pamětníkem byl ředitel školy Zdeněk Burkert, který vyprávěl o životě v době socialismu z pohledu malého chlapce a také přiblížil revoluční události očima studenta PF v Ústí nad Labem.

Žáci se aktivně zapojovali do besed, pokládali všem přítomným pamětníkům dotazy.

Od dvanácti hodin patřilo pódium žákům 8. a 9. tříd, kteří se na projektový den připravovali průběžně v hodinách dějepisu, literatury, výtvarné a občanské výchovy během října a listopadu. Ve skupinkách zpracovávali různá společenská témata a události spojené s dobou před rokem 1989, také revoluční rok 1989, porovnávali život za socialismu a v soudobé demokratické společnosti.

Na nástěnných panelech prezentovali výsledky své práce. Někteří své výstupy zpestřovali vlastní tvorbou videí z retrosnímků a dochovaných záznamů. Na tuto prezentaci se přišli podívat i žáci z nižších ročníků a pedagogové školy, takže v sále atria bylo opravdu plno. Témata jako Charta 77, Václav Havel, Proměny módy, Spartakiády, Sport a doping, Architektura v době socialismu, Reklama, Cestování, Státní a Veřejná bezpečnost, Zakázání autoři, herci, zpěváci a herečky zanechala v přítomných zážitek a odměnou byl žákům velký potlesk.

Průběžně celý program osvěžovaly také hudební ukázky zpěváků Karla Kryla, Marty Kubišové či Jaroslava Hutky aj. Den věnovaný 25. výročí sametové revoluce se nám vydařil. Doufejme, že nejen pamětníkům, ale i žákům, kteří dobu poznali zprostředkovaně právě díky tomuto projektu a vzpomínkám svých prarodičů a rodičů, nastínil, jak významné a důležité to byly události, které směřovaly k cestě za svobodou a demokracii, kde pravda vítězí nad lží a nenávistí!    Daneta Svobodová